Izvještaj Vlade RS: Povećan rizik od terorizma

Izvještaj Vlade Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija o propustima rada zajedničkih institucija: Bezbjednosni aparat u Sarajevu ne uspijeva da suzbije prisustvo džihadista.

Institucije BiH ne izvršavaju obavezu u pogledu očuvanja bezbjednosti u BiH čime se ozbiljno povećava rizik od terorizma, a poseban izazov je migrantska kriza na koju ne uspijevaju da pruže efektivan odgovor, navedeno je u najnovijem Izvještaju Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

Takođe, navodi se i da institucije BiH ne uspjevaju da se izbore ni sa džihadistima i ne suprotstavljaju se prijetnji od radikalnog islamskog terorizma sa ozbiljnošću koju ona zaslužuje.

- SDA je doprinijela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista. Bezbjednosni aparat BiH, kojim dominira SDA, ne uspjeva da suzbije prisustvo džihadista u BiH - naglašeno je u dokumentu upućenom UN.

U Izvještaju je navedeno da su njemačke vlasti 11. aprila deportovale tri državljanina BiH, koji su osumnjičeni za planiranje terorističkih napada u ime Islamske države, i ukazano na problem da pravosudne institucije BiH izriču nevjerovatno blage kazne, obično bez određivanja zatvora, borcima Islamske države koji su se vratili u zemlju.

BLAGE KAZNE

U izvještaju Vlade RS se navodi i da je iz Stejt departmenta naglašeno da se teroristi vraćaju ranijim krivičnim djelima nakon što im Sud BiH izrekne blagu kaznu ili ih ne uputi na izdržavanje zatvorske kazne nakon njenog izricanja.

U Izvještaju je upozoreno da migrantska kriza u BiH ubrzano eskalira jer Granična policija BiH ne uspijeva da uspori priliv migranata. U dokumentu je istaknuto da je broj migranata, pronađenih tokom 2018. godine, duplo veći nego u 2017. godini, u kojoj je njihov broj takođe dvostruko porastao u odnosu na 2016.

U dokumentu se upozorava da priliv migranata predstavlja bezbjednosnu krizu za BiH, jer veliki broj njih stiže iz zemalja u kojima Islamska država i druge džihadističke grupe imaju veliki broj pristalica, i dodaje da zbog toga ne iznenađuje činjenica da sa migrantima u BiH ulaze i teroristi.

- U februaru je Služba za poslove sa strancima BiH privela petoro Avganistanaca osumnjičenih za terorizam. Međutim, sigurno je da ovo nisu jedini džihadisti, koji su u BiH ušli sa migrantima. Mnogi migranti nemaju dokumente i nemoguće je provjeriti da li su povezani sa terorizmom i drugim krivičnim djelima. Infiltracija terorista u BiH naročito je osjetljivo pitanje zbog statusa BiH kao utočišta islamskih radikala - istaknuto je u Izvještaju.

Foto:InfoBijeljina

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram