Izrael proveo vojne udare na Damask i Gazu i likvidirao vođe palestinskog otpora

Službena sirijska novinska agencija SANA objavila je da su nakon napada na zgradu u području El-Meza u Damasku, blizini zgrade veleposlanstva Libanona u ovoj zemlji, ubijene dvije, a ranjeno šest osoba.

FOTO: logicno.com

Muhammed Haled El-Rahmun, ministar unutarnjih poslova Sirije, obišao je mjesto napada.


Sirijska vojska je priopćila da je protuzračna obrana arapske zemlje u 4:30 po lokalnom vremenu djelovala protiv neprijateljskog cilja iznad Damaska.


Palestinski mediji su javili da je cilj ovog pomno isplaniranog napada zrakoplovstva cionističkog entiteta bio Akram Al-Ajouri, istaknuti Islamskog džihada Palestine. Nije potvrđeno da je ključna meta ubijena, ali se dodaje kako je ubijen sin Al-Ajourija, Muaz, te da je ranjena i njegova kćerka Batul.


Izrael je jutros u zračnom napadu na Pojas Gaze ubio zapovjednika Islamskog džihada Palestine, Bahu Abua Al-Atu i njegovu suprugu. Njihovo dvoje djece ozbiljno je ranjeno i prebačeno u bolnicu. 

Nakon napada na Damask i Pojas Gaze, Palestinske vođe iz južne enklave su na Izrael ispalile nekoliko projektila, a skupine otpora najavile su odmazdu.


U svom priopćenju je vojno krilo Islamskog džihada Palestine potvrdilo je smrt svog zapovjednika Bahe Abua Al-Ate, koje je ubijen u izraelskom zračnom napadu na njegov dom u Gazi. Skupina otpora je borbenu gotovost podigla na najvišu razinu.


„Naš odgovor će prilično iznenaditi cionistički entitet“, priopćili su iz Islamskog džihada.


Izraelska vojska je potvrdila napade i rekla da je operacija odobrena od strane premijera Benjamina Netanyahua osobno.


Izrael je optužio Bahu Abua Al-Atu za nedavne raketne i snajperske napade, te napade dronovima, tvrdeći da je zapovjednik skupine otpora osobno htio prijeći na izraelski teritorij i planirati buduće napade.


Osim Islamskog džihada, odmazdu je najavio i Hamas, rekavši kako smrt ovog borca neće proći nekažnjeno.


Nedugo nakon izraelskih napada, Palestinci su ispalili nekoliko projektila na teritorij kojeg kontrolira Izrael, zbog čega su se sirene upalile u Tel Avivu, Sderotu, Gederi i Ashdadu.


Škole i sveučilišta su zatvoreni, a uvedena je i zabrana okupljanja na javnim mjestima. Radnicima koji nisu od vitalne važnosti rečeno je da ostanu u kućama, javljaju izraelski mediji.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram