Connect with us

Bosna i Hercegovina

Izetbegović: Ako RS krene putem Katalonije radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji

Published

on

Ako RS proizvede drugo poluvrijeme, mislim da će ga izgubiti – nadam se politički, a ne vojno, kaže u intervjuu za DW Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH

“To nije država kakvu bismo željeli i za kakvu se moj otac zalagao i kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju. Ali prije svega – ta država je opstala. To je prva stvar za koju se moj otac borio“, rekao je Bakir Izetbegović o stanju u zemlji.

Kako kaže za “Dojče vele”, BiH, uz sve probleme, unutrašnje blokade i kočnice – ide u pravom smjeru, ali presporo.

Na pitanje šta bi uradio “ako Republika Srpska krene putem Katalonije” i proglasi nezavisnost, Izetbegović je u intervjuu za DW rekao: „Radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji – braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992-1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom.”

“Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocijepati BiH?”, zapitao je bošnjački član Predsjedništva.

Izetbegović kaže da su na strani koju on zastupa i Dejtonski mirovni sporazum, istorija, Ustav, pa i interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju.

“…Interes Evrope – da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada prije 103 godine – je na našoj strani. Imaćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcjepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH.

“Ako proizvedu drugo poluvrijeme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno”, rekao je on.

Cijeli intervju možete pogledati video prilogu:

(Nezavisne)

1 Comment

 1. Zašto tako komšija?

  November 13, 2017 at 20:06

  Bar tonu tolerancije sam potrošio na ovog čovjeka, ali uzalud.
  On samo udara kontru, za njega je važno da bude za 180 stepeni sve drukčije, nego što Srbi hoće, rade i što kažu.Ideje nema, pa samo čeka šta rade komšije, pa udri naopako.
  Ko o čemu, on o RS i ratu protiv nje.
  Kad god se malo stišaju strasti između Srbije i BiH, on se nađe da iz čista mira zabrlja.
  On tako i kad nije predsjedavajući BiH-e na sebe skreće pažnju.Drugačije ne zna.
  Hajde, čovječe, napravi neku fabriku, daj da se nešto proizvodi, prodaje, radi, živi.
  Ako su Srbi tako loši, kao što smatraš, zašto si ih toliko zagrlio i ne ispuštaš ih iz zagrljaja?
  Ne, oni su tebi potrebni da su tu, da stalno svaljuješ na njih neku krivicu, potpaljuješ nacionalističke emocije, zavađajući narode još više nego što jesu.I tako ti opstaješ.Na potpaljivanju mržnje i rata.A ako dođe do rata, ti ćeš reći:”Ma, jok ja, to su Srbi uradili.Ja sam sadio cvijeće, ko moj babo u Lisabonu i poslije njega”…..
  Uskoro ideš u Srbiju na neke razgovore.Tebe sigurno nije sramota toga što pričaš.Kad bi se to desilo u komšiluku, u stvarnom, ovom životu, komšija, koji želi komšiji da ostane bez neke njegove njive, nije dobrodošao u njegovu kuću kao gost.
  Ali vi tzv. političari ste u startu stavili obraz pod du*e i dans jedno, sutra drugo.
  Ostali ste, bolan, bez karaktera.
  Ja Muslimane (Bošnjake) koje znam, oni paze šta govore i nikad se nisam s njima posvađao, ali ove tvoje priče, pa i ako si političar, prevršile su mjeru.
  Eto, ja nipošto ne bih s tobom sjeo da razgovaram, jer si nepošten, ljigavac i vrdalama.
  Neka ti je Bog u pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Popularno