IZBACITE OVO IZ KUĆE! IZAZIVA TROVANJE KRVI I RAK! Profesor hemije upozorava! Pune su opasnih materija!

Najopasniji sastojak je živa, koja je pogubna za nervni i kardiovaskularni sistem, ali i jetru, bubrege... Na pakovanjima ovih sijalica nema upozorenja o povećanom UV zračenju

FOTO: informer.rs

Štedljive, "ekološke" sijalice koje se masovno koriste i u Srbiji toksične su i izazivaju rak, zastrašujući su rezultati istraživanja međunarodnih institucija i domaćih stručnjaka.

Sadrže živu

Ove sijalice su pre svega opasne jer sadrže živu neurotoksin, koji je sam po sebi toksičan
 

Informer DN

Petar Pfendt, profesor hemije

Najopasniji sastojak je živa, koja je snažan neurotoksin, i ukoliko se sijalica polomi ona isparava i ulazi u krvotok. Da stvar bude još gora, ove sijalice zbog dužeg trajanja, imaju i UV zračenje, ali nije poznato koliko, jer to nije naznačeno u deklaraciji na pakovanju.

Prema rečima stručnjaka, živa je toksična i pogubna za nervni i kardiovaskularni sistem, ali i jetru, bubrege, štetno deluje na reproduktivni sistem.... UV zračenje je poznato kao glavni "okidač" za melanom kože i oštećenje vida. Stoga, oni savetuju da se ove sijalice izbace iz upotrebe, ali i da se napravi posebna deponija za njihovo skladištenje.

Profesor hemije životne sredine Petar Pfendt upozorava da su ove sijalice veoma opasne po zdravlje.

- Nažalost, ove sijalice su jednog trenutka preplavile tržište i proizvođači su se potrudili da ih nametnu potrošačima. Međutim, sva njihova neželjena dejstva i sastav su skriveni sa pakovanja. Da i te kako imaju štetan sastav, potvrđuju i njihova dugotrajnost i sama jačina energije koju emituju. Ove sijalice su pre svega opasne jer sadrže živu, koja je otrovna za organizam. Koliko je živa nezdrava, potvrđuje i činjenica da su svi termometri i toplomeri koji su sadržali živu izbačeni iz upotrebe i zabranjeni za korišćenje. Štedljive sijalice su štetne i dok emituju svetlost, zbog nezdravog sastava, a najopasnije je kada se polome - ističe Pfendt i dodaje:

ODMAH IZBACITE IZ KUĆE OVAKVE SIJALICE! Izazivaju užasne pojave kod ljudi, A IMAJU VEOMA NEGATIVAN UTICAJ NA TRUDNICE!

Živa, fenol, kiseli toksin...

Istraživanja štedljivih sijalica koja je sproveo dr Piter Braun u Berlinu pokazala su da ove sijalice, slomljene u zatvorenom prostoru, oslobađaju 20 puta veću količinu žive od maksimalno dozvoljene. Osim toga, sadrže i fenol, blago kiseli toksin u obliku kristala koji se dobija iz katrana, a koristi se u hemijskoj industriji.

- Tada živa iscuri i zavuče se u svaku rupu, jer je nju teško skupiti. Čim živa izađe iz predmeta, počinje njeno toksično isparavanje. Tako ljudi u zatvorenim prostorijama udišu toksičnu materiju, koja ulazi u krvotok, a zatim razara organizam. Sam neurotoksin napada nervni sistem, ali pored toga, prilikom udisanja žive stradaju i jetra, bubrezi, kardiovaskularni sistem. Zato smatram da država mora da za ovakav proizvod napravi posebno mesto, deponiju, za njihovo recikliranje, jer nikako ne bi smele da se bace u đubre nakon što im prođe rok rada i trajanja.

Dermatolog Gorana Isailović ističe za Informer da je pored postojanja žive velika opasnost što se ne zna jačina UV zračenja koje štedljive sijalice emituju.

- Tačno je da imaju živu i da je najgora stvar što ne postoji mesto gde se one mogu baciti. Pored toga, emituju jaču energiju od običnih sijalica, što znači da imaju veće UV zračenje. Najopasnije je što nije poznata jačina tog zračenja i što se ne zna da li zaista sijalice imaju jako UV zračenje, pa mogu biti okidač za promene na koži, ili su potpuno bezazlene - objašnjava naša sagovornica.

Pixabay

NOPS: Kupujte samo proverene stvari

Šta izazivaju štedljive sijalice

*probleme sa vidom
*trovanje krvi
*poremećaj centralnog nervnog sistema
*probleme sa jetrom
*bolesti bubrega
*trovanja

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) ističu da potrošači moraju biti obazrivi kada kupuju stvari i da dobro vode računa o sastavu, kvalitetu i roku upotrebe!

- Poznato je da su ove sijalice, kako ih nazivaju ekološke i štedljive, opasne i štetne, jer osim što navodno štede energiju, one i uzrokuju brojne zdravstvene posledice. Nedopustivo je da se jedan takav proizvod, koji u sebi sadrži toksičnu živu, prodaje i nalazi na našem tržištu. Ukoliko već proizvođači ne vode računa, onda bi to trebalo da rade potrošači i da čitaju pažljivo deklaracije i više se informišu. Nemojte kupovati proizvode sa nepotpunim deklaracijama ili proizvode na kojima se ne nalazi sastav, neželjena dejstva i osnovni podaci proizvoda - napominju u ovoj organizaciji.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram