IZ GRČKE SAMO PREKO BUGARSKE Srpski turisti i u povratku sa ljetovanje naišli na RAMPU

Svi putevi vode preko Bugarske – tako bi mogao da glasi slogan srpskih turista na odmoru u Grčkoj koji se, kako stvari sada stoje, kući mogu vratiti jedino preko graničnog prelaza Promahonas-Kulata.

FOTO: Srpska Info

Sjeverna Makedonija je u noći između srijede i četvrtka postavila uslov srpskim državljanima za ulazak u ovu zemlju, a to je – negativni PCR test star najviše 72 sata. Takvu odluku Vlada Sjeverne Makedonije donijela je na prijedlog Komisije za zarazne bolesti, zbog, kako je obrazloženo, znatnog širenja korona virusa u tri zemlje regiona.

Preporuka Komisije usvojena je nakon razmatranja epidemiološke situacije u tim zemljama, a u skladu s informacijama zdravstvenih vlasti tih zemalja, saopšteno je iz makedonskog Ministarstva zdravlja.

– Svi građani iz Srbije, BiH i Crne Gore pri ulasku u zemlju obavezno da dostave PCR test ne stariji od 72 časa – predložila je komisija nakon razmatranja situacije na prekjučerašnjem sastanku.

Ministar turizma Rasim Ljajić objašnjava za Blic šta to konkretno znači za srpske turiste koji su trenutno u Grčkoj.

– To znači da se u Srbiju mogu vratiti jedino preko Bugarske i prelaza Promahonas-Kulata bez ikakvih ograničenja i uslova. Dakle, naši turisti više neće moći, kao do sada, da se kroz Sjevernu Makedoniju i Evzoni vrate u Srbiju bez PCR testa. Dokle će to biti tako, još se ne zna. Zasad je jedino poznato da je odluka o zabrani ulaska srpskih turista u Grčku na snazi do 15. jula – naglašava Ljajić za Blic.

Sjeverna Makedonija je 17. juna otvorila sve granične prelaze, ali je ulazak uslovila negativnim PCR testom i odlaskom u dvonedeljnu samoizolaciju, da bi 26. juna ukinula te restriktivne mjere.

Dakle, i dalje postoji mogućnost da srpski turisti iz Grčke uđu u Sjevernu Makedoniju, ali to je veoma komplikovano i skupo. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić objašnjava za Blic zbog čega je to tako.

– Cijena PCR testa u Grčkoj kreće od 40 do 190 evra u zavisnosti da li taj dokument vadite u državnoj ili privatnoj ustanovi. Međutim, koliko znam, u Grčkoj nije moguće na ličnu inicijativu uraditi PCR test. A kod privatnika su cijene PCR testa izuzetno velike od 150 do 190 evra i pitanje je koliko se to isplati. Pogotovo što na prelazu Promahonas nema velikih gužvi – podvlači Seničić, i dodaje da će se turisti koji su preko agencija otišli u Grčku bez problema vratiti autobusima ili avionima kući.

Ako je vrijeme novac, onda ni povratak kući iz Grčke kroz Bugarsku našim turistima ne bi trebalo da predstavlja veliki trošak pošto je taj put duži svega za sat u odnosu na trasu kroz Sjeverenu Makedoniju. Istina, magistralni put od granice Promahonas-Kulata pa skoro sve do Sofije je dosta opterećen saobraćajem, ali u dobrom stanju.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram