Institut sutra predlaže dodatne mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije

BANjALUKA - Institut za javno zdravstvo Republike Srpske predložiće sutra Republičkom štabu za vanredne situacije dodatne mjere zbog značajnog pogorašanja epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona.

FOTO: cafe.ba

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da raste broj lica koja su na bolničkom liječenju i imaju tešku kliničku sliku.

"Razmatraćemo mogućnost ponovne organizacije posla od kuće, načina rada ugostiteljskih objekata i izvođenja muzike uživo, broja lica koja mogu da borave u njima, te organizovanja sportskih manifestacija", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Šeranić je upozorio da ljudi ne nose maske u zatvorenim prostorima, niti se ponašaju u skladu sa preporukama Instituta, posebno kada je riječ o dvoranskim uslovima.

On je istakao da je komandant Republičkog štaba Radovan Višković uputio pismo gradonačelnicima i načelnicima opština jer lokalne zajednice posvećuju manje pažnje sprovođenju mjera u borbi protiv virusa korona.

Šeranić je ocijenio da će biti problem ukoliko kapaciteti domova zdravlja, koji su odvojeni za proces vakcinacije, ponovo budu vraćeni za liječenje kovid pacijenata.

"Imamo problem u Hercegovini gdje građani Crne Gore rezervišu mjesta za proslavu 8. marta. Primijećeno je da lokalne zajednice ne sprovode mjere, a krizni štabovi u nekim lokalnim zajednicama više ne rade", kaže Šeranić.

On je napomenuo da će vraćanje obaveznog nošenja maski na otvorenom zavisiti od preporuka Instituta.

"Ići ćemo prema strožim kontrolama nošenja maski u zatvorenim prostorima", rekao je Šeranić.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić upozorio je da je riječ o novom talasu i da su hospitalizovani mlađi pacijenti.

"Ukoliko se nastavi ovakav trend dolazaka lica pozitivnih na virus korona bićemo onemogućeni da pružamo zdravstvene usluge drugim pacijentima", rekao je Đajić.

On je naveo da su u UKC-u došli do zaključka da se povećava broj pacijenata koji zahtijevaju kliničko liječenje.

"Apelujemo da se građani pridržavaju mjera, posebno u zatvorenom prostoru", rekao je Đajić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković smatra da postojeće mjere moraju biti modifikovane zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Na pitanje da li se i dalje razmatra produženje školskog časa, Zeljković je rekao da će se takve odluke donositi u konsultacijama sa Ministarstvom prosvjete i kulture.

"Institut će danas razmotriti mjere da bismo ih mogli preporučiti Republičkom štabu za vanredne situacije", rekao je Zeljković.

On je ponovio da se građani moraju pridržavati postojećih mjera, čije kršenje je dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije.

"Doveli smo se u situaciju da popunjavamo bolničke kapacitete koje smo se trudili da oslobodimo. Da bi proces vakcinacije mogao da bude obavljen, potrebna je mnogo bolja epidemiološka situacija. Želimo da spriječimo slobodno širenje virusa i razvijanje teže kliničke slike", naglasio je Zeljković i ocijenio da je situacija u školama za sada stabilna.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj pogoršana, posebno u Banjaluci u kojoj je rast oboljelih povećan 100 odsto u posljednjih sedam dana, te da se građani ne pridržavaju propisanih mjera.

"Stalan je rast broja pacijenata sa povišenom temperaturom, razbolijevaju se mlađi građani i razvija teža klinička slika. Ako se nastavi ovako, bojim se da ćemo imati problem sa procesom vakcinacije", istakla je Todorovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković održao je danas u Administrativnom centru Vlade sastanak na kojem je razmatrana pogoršana epidemiološka situacija i mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.

Sastanku su prisustvovali  ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor Inspektorata Republike Srpske Milovan Krčo, glavni republički zdravstveni inspektor Milica Matijević, šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram