Connect with us

Nauka i tehnologija

Institut Fraunhofer demantovao informaciju o ukidanju MP3 formata

Published

on

Fraunhofer institut za digitalnu medijsku tehnologiju (IDMT) demantovao je tvrdnje po kojima se ukida audio digitalni format MP3, koji je ovaj institut izumio prije 22 godine, piše Die Zeit.

“Mislim da su ljudi nešto pogrešno shvatili. Krajem aprila ukinuli smo licence za MP3, ali to se isključivo odnosi na one potrošače koji koriste naše programe i ni na koji se način neće odraziti na ostale”, objasnio je direktor IDMT-a, Karlhajnz Brandenburg za Die Zeit.

On je objasnio da isticanje licence i programa samo znači da njegov institut neće dalje raditi na razvoju ovih programa, ali nipošto ne znači “smrt MP3 formata”, kako su to posljednjih dana plasirali mediji.

Ukazao je na to da će se posvetiti daljnjem razvoju formata AAC koji je po mnogim karakteristikama bolji od MP3 formata. AAC, koji je takođe razvijen u njemačkom Fraunhofer institutu, a koji Apple koristi još od 2003. godine. Institut Fraunhofer MP3 format u promet je pustio 1995., a njegovoj popularnosti ubrzo je pridonijelo širenje interneta i platformi za razmjenu glazbe poput Napstera.

(Hina)

Popularno