Imaju svega 318 ljekara i jedan PCR, a 866 zaraženih i jednog preminulog

Butan je trenutno jedina država svijeta u kojoj je od korona virusa preminula samo jedna osoba. Ovo je vrlo iznenađujuće s obzirom na to da je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

FOTO: Pixabay/Ilustracija

Po izbijanju pandemije činilo se da je Butan nespreman za nju. Međutim, pokazao se vrlo uspješnim u suzbijanju širenja virusa.

Ova država s više od 760.000 stanovnika je uspjela u tome uprkos tome što ima mali broj zdravstvenih radnika. Naime, imaju samo 318 ljekara, 3.000 drugih zdravstvenih radnika i jedan PCR aparat.

S druge strane, u susjednoj Indiji je korona virus usmrtio više od 150.000 ljudi.

Prvi smrtni slučaj uzrokovan korona virusom u Butanu je registrovan u januaru ove godine. Preminuo je 44-godišnji muškarac koji je prije toga imao i druge zdravstvene probleme.

Zatvorene granice, iako se živi od turizma

Za uspjeh je zaslužno dobro liderstvo u kriznom vremenu. Bez obzira na to što je turizam među najznačajnijim privrednim granama zemlje koji donosi 900 miliona dolara godišnje, vlast je zatvorila granice.

Osim toga, građani su se masovno testirali, održavana je fizička distanca, stanovnicima su uručivana sredstva za higijenu ruku, medicinski radnici su odgovarajuće djelovali, sprovedeno je zaključavanje, kao i restriktivni karantin u trajanju od 21 dan.

Na čelu države su premijer, ministarka zdravstva i ministar spoljnih poslova, koji su i sami zdravstveni radnici. Znatan doprinos je dao i kralj.

Simulacija evakuacije putnika oboljelih od korone

I prije ove pandemije Butan je sarađivao sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom da bi bio spremniji ako se pojavi neki virus. Pa su tako u novembru 2019. godine izveli simulaciju evakuacije iz aviona u kojem su putnici za koje se sumnja da su zaraženi korona virusom.

Početkom prošle godine, po izbijanju pandemije korona virusa u Kini, odmah su preduzete neophodne mjere. Butan je, bez obzira na oskudne resurse, pružio snažan otpor korona virusu, objavio je CNN, a prenio "Klix".

Prema podacima američkog Univerziteta Džons Hopkins, u ovoj državi registrovano je 866 zaraženih osoba od početka pandemije.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram