Connect with us

Politika

Igor Crnadak: Rusija poštuje volju BiH da ide u EU

Published

on

– Imamo najjaču moguću podršku Dejtonskom mirovnom sprazumu. Rusija poštuje našu volju da idemo u Evropsku uniju i naš konsenzus oko toga. Isto kao što uvažava i cijeni našu želju da pralelno nastavimo razvijati odnose sa Rusijom, rekao je Crnadak

Zahvaljujući potpisivanju sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o rješavanju klirinškog duga, u narednim sedmicama će 125 miliona dolara stići BiH, kazao je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, javlja Anadolu Agency.

Crnadak je na konferenciji za novinare u Banjaluci govorio o svom četvrtom sastanku da Sergejom Lavrovom, ruskim ministrom inostranih poslova.

“Imamo najjaču moguću podršku Dejtonskom mirovnom sprazumu. Rusija poštuje našu volju da idemo u Evropsku uniju i naš konsenzus oko toga. Isto kao što uvažava i cijeni našu želju da pralelno nastavimo razvijati odnose sa Rusijom”, rekao je Crnadak.

Dodao je da se posebno zahvalio Lavrovu na potpisivanju sporazuma o klirinškom dugu navodeći da mu je žao što Milorad Dodik, predsjednik RS, pokušava da sebi pripiše zasluge za to.

“Kada taj novac dođe u RS, vidjeće se koliko su glupe sve izjave oko toga da srpski predstavnici u Sarajevu koče da novac dolazi u RS”, rekao je Crnadak.

Osvrćući se na nedavne izjave Dodika, rekao je da je za RS najvažnije da se u narednom periodu spuste tenzije i pozvao predsjednika RS da “spusti loptu” i da “ne bude svakom loncu poklopac”.

Govoreći o najavama Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, da je moguće obezbjediti većinu u državnom parlamentu potrebnu za usvajanje seta ekonomskih zakona, Crnadak je rekao da nije upoznat s tim šta Zvizdić ima na umu.

“Uvijek je dobro da se razgovara, znate da Savez za promjene nije bio apsolutno protiv, nego smo željeli da zaštitimo poljoprivredne proizvođače”, rekao je Crnadak.

Odgovarajući na pitanja novinara o navodnim razgovorima o referendumu o secesiji RS, Crnadak je rekao da sa Lavrovom nije razgovarao o tome, ali da jeste o situaciji u BiH i ponovio da BiH ima podršku na dejtonskim osnovama, kao i da RS ima podršku u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Razgovarali smo o tome da je potrebno da se nastavi sa reformama i borbom za bolji život i da će to biti uz jačanje bilateralne saradnje”, rekao je Crnadak i dodao da nije stekao utisak da postoji velika zabrinutost, ali da postoji interesovanje za situaciju u BiH.

Izvor: Anadolija

Popularno