Connect with us

Svijet

I Hamburg otkazao miting turskog ministra

Published

on

Tanjug

HAMBURG – Vlasti Hamburga otkazale su miting turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua koji je u tom njemačkom gradu bio planiran za sutra, uoči referenduma o proširenju ovlašćenja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

To je četvrta njemačka lokalna uprava koja je otkazala miting turskog ministra, prenosi AFP.

Policija u Hamburgu saopštila je danas da lokacija u tom gradu na kojoj je šef turske diplomatije planirao da sutra održi miting ne može da se iskoristi u te svrhe “nakon što su utvrđene ozbiljne manjkavosti u vezi sa protivpožarnom zaštitom, zbog čega je odmah stupila na snagu zabrana upotrebe tog prostora”.

Krajem prošle nedelje su tri njemačka grada zabranila zakazane mitinge turskih ministara čiji je cilj da se Turci koji tamo žive pozovu da podrže referendum zakazan za 16. april s ciljem jačanja ovlašćenja predsjednika Erdoana.

Drugi njemački gradovi su odluku o zabrani mitinga obrazložili navodeći probleme u vezi s prijemnim kapacitetom lokacija na kojima je bilo planirano održavanje mitinga.

Turska je u subotu najavila da će, uprkos protivljenju vlasti u Njemačkoj i Holandiji, nastaviti da drži mitinge u objema zemljama, a Čavušoglu je kritikovao kao “nedemokratska” njemačka i holandska ograničenja nametnuta u vezi sa održavanjem takvih skupova, Erdoan je istim povodom u Istanbulu poručio da Njemačka nema dodirnih tačaka sa demokratijom i da su odluke o zabrani skupova “ravne nacističkom periodu”, dok je kancelarija njemačke kancelarke Angele Merkel danas odbacila Erdoanove tvrdnje kao “apsurdne i neumjesne”, pozvavši da se “hladne glave stavi tačka na taj spor”.

Popularno