HRVATI POVLAČE IZNENAĐUJUĆI POTEZ: Opet sve zbog Srba i Srbije!

Skupštinski odbor za bezbednost jednoglasno je podržao opremanje hrvatske vojske višenamenskim helikopterima UH-60M Black Hawk. Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević je tom prilikom istakao da se mora voditi računa o bezbednosti države. Prema njegovim rečima nikada se više ne sme dogoditi 1991.godina kad je Hrvatska brutalno napadnuta od strane velikosrpskog agresora.

FOTO: intermagazin.rs


Black Hawk je višenamenski helikopter koji je potpuno interoperabilan sa helikopterima OH-D Kiowa Warrior i ostalim borbenim sistemima HV.
 


„Sigurnost naših građana mora biti jedan od prioriteta. NATO je temelj naše sigurnosti uz hrvatsku vojsku. Konačno je i Hrvatska nakon pet godina napravila nacionalni plan kako doći do 2 posto BDP-a u resoru obrane, te definisala projekte koji su bitni za opremanje i modernizaciju. Znamo svi skupa kako je bilo 1991. kad je Hrvatska bila brutalno napadnuta „velikosrpskom agresijom“. Mi nikad više ne smemo doći u tu poziciju. Jasno da je čovek ključan. Najvažniji, i on mora imati sredstva, opremu, naoružanje. Ne da opet idemo u rat, nego da se možemo odbraniti. Videli ste koliko se naoružava Srbija, o tome moramo voditi računa“ – rekao je ministar Krstičević.


U američkoj i mnogim vojskama sveta ovaj je helikopter u masovnoj upotrebi i praktično je neka vrsta radnog konja tako projektovanog da ga se može ukrcati u trup transportnog aviona C-130 Hercules (odnosno da dva komada stanu u jedan C-141 Starlifter, a njih šest u transportni C-5 Galaxy). Na taj način brzo ga se može prebaciti na bilo koje svetsko ratište.


Osim ručno sklopivog rotora i aerodinamične linije, trup helikoptera strukturno je napravljen tako da štiti posadu i putnike te podnosi i teža oštećenja bilo da je reč o neprijateljskoj vatri ili opterećenjima nastalima usled izuzetno tvrdog sletanja ili udara u površinu.


Black Hawk je dug 19,4, a visok 5,2 metra, s prečnikom rotora od 16,4 metra. Opremljen je inercijalnim i GPS navigacijskim sistemima, transponderima za razlikovanje prijateljskih od neprijateljskih letelica i uopšteno modernom digitalnom avionikom, čak i s takozvanom ” glass cabin ” komandnom tablom kakvu proizvodi izrealski Elbit.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram