HRVATI OTPISUJU TURISTIČKU TAKSU Poreske olakšice za pružaoce usluge smještaja

Kao rezultat pregovora između Ministarstva turizma i Poreske uprave Hrvatske, a na inicijativu Zajednice porodičnog turizma HGK, Poreska uprava Hrvatske donijela je odluku o otpisu plaćanja turističke takse za drugo tromjesečje, bez obaveze podnošenja posebnog zahtjeva, prenosi poslovni portal eKapija.

FOTO: srpskainfo.com

Naime, svima koji iznajmljuju smještaj Poreska uprava Hrvatske, bez obaveze podnošenja posebnog zahtjeva, otpisuje obavezu poreza koja se odnosi na drugo tromjesečje, odnosno koju bi bili dužni da plate do kraja drugog tromjesečja tj. do 30. juna 2020. godine, objavila je Poreska uprava Hrvatske.

Na terenu je, kako se navodi, nastao problem kod predaje zahtjeva za prvo tromjesečje od strane pružaoca usluge smeštaja, budući da se čekalo s uplatama radi donošenja odluke o odlaganju ili otpisu poreza, a imali su rok od nekoliko dana za podnošenje zahtjeva.

Tako veliki broj nije bio u mogućnosti da digitalnim putem preda zahtjev, s obzirom da je riječ o velikom broju penzionera, te je donesena odluka da se automatski bez obaveze podnošenja posebnog zahtjeva, otpisuje obaveza poreza.


Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu oslobađaju se u 2020. godini plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke takse koju bi bili obavezni da plate za glavni krevet i smještajnu jedinicu.


Takođe, za cijelu 2020. godinu te osobe se oslobađaju plaćanja turističke takse za pomoćne krevete.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram