HRVATI OTKRILI NAMERE: BiH treba podeliti na TRI DELA, po uzoru na BELGIJU

Miro Kovač, aktuelni predsednik Spoljnopolitičkog odbora u hrvatskom parlamentu, zagovara podelu BiH na tri dela, s tim da Hrvatska dobije izbornu jedinicu.

FOTO: intermagazin.rs

Kovač, koji je bio šef hrvatske diplomatije, smatra da bi Hrvati u Bosni i Hercegovini podelom te države, po uzoru na Belgiju, mogli da ostvare ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima.Kovač je za mostarsku Radio-televiziju Herceg Bosne rekao da bi BiH mogla biti podeljena po uzoru na Belgiju, koja ima tri regije i jezičku zajednicu.


U Belgiji, kazao je, postoje Flamanci, Valonci, Flandrija i nemačka jezička zajednica…


Prema njegovim rečima, Hrvati bi tako bili u potpunosti ravnopravni s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima.


Ovaj uticajni hrvatski političar je ponovo pokrenuo kontroveznu temu zvanu „treći entitet“, koja je u međuvremenu u bosansko-hercegovačkoj političkoj, ali i hrvatskoj javnosti bila utihnula.


Štaviše, navodi se, Kovač je najavio da će zvanični Zagreb biti još angažovaniji u vezi s Bosnom i Hercegovinom, na šta ga obavezuju i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.


– Nemačka jezička zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda – dodao je Kovač.


Naglasio je i da se Hrvatska ne meša u unutrašnje stvari u BiH.


– Hrvatska je potpisala Dejton i ima obavezu da brine o stabilnosti BiH i promoviše ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava – rekao je Kovač.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram