“HOĆETE LI POŠTOVATI ZAKONE, DA LI VOLITE BiH” Poslanici zatrpali Tegeltiju pitanjima

Nastavljena je sjednici Parlamenta BiH na kojoj bi Zoran Tegeltija trebao biti imenovan za predsjedavajućeg za sastav Savjeta ministara BiH, a prvi se za riječ javio poslanik Dragan Mektić, nakon što je dobio pisani ekspoze Tegeltije.

FOTO: patria

– Da je gospodin Denis Zvizdić prije četiri godine imao ovakav ekspoze kao što smo ovaj danas čuli, ja bih se dobro upitao da li bih pristao da budem ministar u Savjetu ministara. Zvizdić je imao korektan ekspoze, gdje je više puta isticao da će se raditi ono što je nadležnost države, a ni na koji način se neće miješati u nadležnost entiteta. U ovom ekspozeu je sve pobrkano, ja više ne znam šta je nadležnost države i entiteta – rekao je Mektić.


Mektić je naveo i da ima nekoliko pitanja za budućeg predsjedavjućeg Savjeta ministara BIH.


– Rekli ste da ćete poštovati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, zakone BiH niste spomenuli. Čini mi se da ste zakone svjesno ispustili zbog Zakona o odbrani gdje je tačno definisano da je BiH mapirala svoj put prema NATO. Hoćete li gospodine Tegeltija poštovati i zakone, a posebno hoćete li poštovati Zakon o odbrani BiH. Rekli ste da u BiH nije formirana vlast već godinu i da je to značajan zaostatak – rekao je on.


Pojedni poslanici zamjerili su Tegeltiji što u ekspozeu nije naveo ništa o Izbornom zakon, a posalnik Zukan Helez, pitao je Tegeltiju – da li voli Bosnu i Hercegovinu, te da li će uhapsiti Milorada Dodika ako to zasluži.


Mahmedić: Profesionalac


Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović ocijenio je da je ekspoze Zorana Tegeltije ohrabrujući jer su navedene brojne stvari koji vode jačanju države BiH. On je rekao da je tražio političke izjave Tegeltije, ali da ih nije uspio naći što govori da je Tegeltija više profesionalac nego političar.


– Kad bi Tegeltiju mogli izolovati od njegov šefa Milorada Dodika siguran sam da bi BiH bila mnogo sretnija nakon završetka njegovog mandata – rekao je Mehmedović.


Šarovoć: Hoćete li poštovati zakon?


Predsjedvajući Kluba poslanika PDP i SDS, Mirko Šarović rekao je da je Tegeltija 15 puta pomenuo da je prvržen vladavini prava i poštovanju Ustavu, ali nije nijednom pomenuo da će biti privržen zakonima.


– Hoćete li raditi po Programu raformi ako on znači aktivacija MAP? Hoćete li tražiti referendum ako BiH dobije poziv za NATO za vrijeme Vašeg mandata? – upitao je Šarović.


Stevandić: Donosiće se nove odluke


Predsjedavajući Kluba poslanika Srpski klub, Nenad Stevandić rekao je da Program reformi ne treba da se koristi za prepucavanje, te da će se donositi još odluka.


– ANP nije centralo, ali je važno pitanje, ali isto tako nije pitanje samo za predsjedavajuće Savjeta ministara. O tome može da se raspravlja na nekoj od sljedećih sjednica – rekao je Stevandić.


Šarović se osvrnuo na nekoliko detalja iz ekspozea Tegeltije, postavio brojna pitanja.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram