Connect with us

Sarajevo

Hoće li doći do ukidanja paralelnog pohađanja Srednje muzičke škole u Sarajevu?

Published

on

Da li će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da ukine paralelno pohađanje Srednje muzičke škole sa drugom, još je neizvjesno, jer je prvo objavljena zvanična informacija da hoće, a poslije toga ministar tvrdi da neće, a sve to vrijeme ne stišava se osuda građana.

Na zvaničnoj stranici Vlade Kantona Sarajevo prošle sedmice je osvanula informacija da je resorno ministarstvo odlučilo da ukine paralelno pohađanje Srednje muzičke škole, međutim, juče je Elvir Kazazović, resorni ministar, negirao te navode. Poslanici ovakvo ponašanje Ministarstva ocjenjuju neozbiljnim i konfuznim, a javnost je zgrožena takvim potezima.

Poslanici u Skupštini KS obećavaju građanima da ovakvu odluku neće podržati. I dok sam ministar Kazazović tvrdi da je paralelno pohađanje Srednje muzičke škole sa još jednom propisano zakonom i da Ministarstvo i Vlada takvu jednu odluku nikada ne bi doveli u pitanje, niko mu, kako se čini, ne vjeruje, pa ni poslanici SDA u Skupštini KS, iz koje je i premijer, pa i ministar obrazovanja, koji su za danas sazvali i sastanak.

Mirza Čelik (SDA), poslanik u Skupštini KS, rekao je “Nezavisnim” da će Klub poslanika SDA u ovom zakonodavnom tijelu danas imati sastanak sa Elmedinom Konakovićem, premijerom Kantona Sarajevo, i ministrima u Vladi KS koji dolaze iz ove stranke kako bi se o ovome raspravilo.

“Tražićemo da nam se objasni da li je došlo do greške koju je napravio neko od zaposlenika ili je stvarno Ministarstvo odlučilo donijeti takvu odluku. Ako jeste, reći ćemo da to nećemo podržati i da takva odluka nije u interesu mladih u Kantonu Sarajevo”, rekao je Čelik.

Zvonko Marić (SBB), poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, ističe da je odluka Ministarstva obrazovanja i nauke KS da ukine paralelno pohađanje Srednje muzičke škole suluda, te da je njeno naknadno povlačenje i tvrdnja da nije bila namjera ukidanja paralelnog pohađanja ove škole znak nesnalaženja Ministarstva u ovim okolnostima.

“Ne vidim razlog da se ukine paralelno pohađanje škole koja razvija umjetničke potencijale kod mladih i koja djecu sklanja s ulice, usmjerava ih”, kazao je Marić.

Mirsad Pindžo, nezavisni poslanik u Skupštini KS, ističe da nije prvi put da ova vlada donosi odluke pa ih pod pritiskom građana ili poslanika u Skupštini KS povlači. Tvrdi da ova vlada u KS već odavno ne radi u interesu građana, već u interesu pojedinih lobija.

“Tako vam je i sa paralelnim pohađanjem Muzičke škole. Donijeli su odluku, bila je prezentovana javno, pa se sada ‘peru’ kao nije to tako”, kaže on.

Sabina Ćudić (Naša stranka), poslanik u Skupštini KS, tvrdi da ova vlada od samog početka ne pokazuje kapacitet i sposobnost da o obrazovanju razmišlja strateški.

“Pa se tako Zakon o obrazovanju najmanje bavi obrazovanjem, a najviše stranačkim pozicijama unutar obrazovanja”, smatra Ćudić.

Većina građana smatra da je pohađanje Srednje muzičke škole paralelno sa još jednom dobar način da mladi razvijaju umjetnički dar.

Selma Rašidović, prosvjetni radnik, kaže da ne moraju svi ti mladi ljudi biti muzičari, umjetnici i da svakako svi to i neće postati.

“Međutim, muzika razvija inteligenciju kod mladih ljudi, uči ih kreativnosti i pomaže im da se ostvare i na drugim poljima”, smatra Rašidovićeva.

(Nezavisne)

Popularno