Connect with us

Svijet

Hiljade građana na protestima u Istanbulu

Published

on

ISTANBUL – Hiljade građana izašlo je na uluce Turske da bi izrazili protest zbog pobjede turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na referendumu kojim su mu, tesnom većinom, data veća ovlašćenja.

Njih više od 1.000 marširalo je sinoć ulicama u evropskom dijelu Istanbula na Bešiktašu dok su im građani sa prozora i gosti usputnih kafića davali podršku.

Oko 2.000 gradana okupilo se u Kadikoju, istanbulskom azijskom kvartu gdje su mašući crvenim transparentima sa ispisanim “ne” iskazali svoje nezadovoljstvo rezultatima referenduma.

Zbog demonstracija koje su uglavnom bile mirne uhapšeno je najmanje 13 osoba zbog remećenja javnog reda u Antaliji, izveštavaju turski mediji.


Zamjenik šefa glavne sekularističke opozicione partije u Turskoj Bulent Teskan založio se juče za poništavanje referenduma i rekao da će se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava ako bude potrebno, prenio je Rojters.

Teskan koji je zamjenik predsjedavajućeg u Republikanskoj narodnoj partiji (ĆP), rekao je da je partija primila žalbe iz različitih regiona u kojima se navodi da ljudi nisu mogli da glasaju sa punom privatnošću kao i da su neka prebrojavanja glasačkih listića bila obavljana u tajnosti.

On je, kako se navodi, takođe rekao da je odluka Visoke izborne komisije (YSK) da prihvati neobilježene glasačke listiće kao važeće protivzakonita.

“Trenutno je nemoguće odrediti koliko takvih glasova ima, a koliko njih je kasnije obilježeno. Zbog toga jedina odluka koja će zaustaviti debatu o legitimnosti (glasanja) i umanjiti zakonske nedoumice kod građana, jeste poništenje ovog glasanja”, rekao je Teskan obraćajući se novinarima na konferenciji.

ĆP će podnijeti žalbu opštinskim izbornim vlastima i YSK i u zavisnosti od odgovora na te žalbe, možda će izaći pred Ustavni sud u Turskoj, Evropski sud za ljudska prava ili bilo koji drugi relevantan autoritet, rekao je on.

Izvor: Nezavisne

Popularno