HIBRIDNA OLUJA PRIJETI GRČKOJ Očekuju se udari vjetra i do 180 na sat, talasi do 10 metara

Snažne oluje i jaki vjetrovi pogodiće mnoge dijelove Grčke od sutra popodne i trajaće do subote, upozorila je Nacionalna meteorološka služba te zemlje (EMI).

FOTO: SCOTT FROM SCOTLAND @SCOTTDUNCANWX/TWITTER

U hitnom biltenu objavljenom danas, EMI je naveo da će ostrva južnog Jonskog mora i zapadnog Peloponeza biti prva koja će osetiti promjenu vremena sa zapada, uz pljuskove i vrlo jak vjetar.

Jesenje vrijeme će se proširiti na istok do petka – uključujući grčku prestonicu – i ostrvo Eubeju, i doći do Zapadnih Kiklada nešto kasnije.

Istočni dijelovi Peloponeza i kopna trebalo bi da se spreme za posebno jake oluje u petak popodne i do subote ujutru, upozorava EMI.

U međuvremenu, Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu savjetuje stanovnike i posjetioce da ne izlaze napolje ukoliko to nije neophodno i da prate prognoze ako planiraju da se bave aktivnostima na otvorenom, poput kampovanja, planinarenja ili jedrenja.

Kako piše Telegraf, u pitanju je hibridna oluje Medikejn, a strahuje se da bi udari vjetra mogli da idu i do 180 kilometara na sat, praveći talase visoke i po 10 metara.

– Veoma opasna oluja se formira nad Mediteranom u ovom trenutku, a naša očitavanja pokazuju da će biti baš jaka. Ovakve oluje nazivamo Medikejn, ili mediteranski uragan – tvrdi meteorolog Aleksander Bjorn.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram