Početna Vijesti Bosna i Hercegovina Hasečić: Svi mi dobro znamo šta znači taj vojnik sa šajkačom

Hasečić: Svi mi dobro znamo šta znači taj vojnik sa šajkačom

2
0

Ovo je bruka i sramota. Samo to mogu reći. Da se već duže godina veliča i rehabilituje Draža Mihajlović i da dolaze četnici u moj grad. Sramota je ovo velika – rekla je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žene žrtve rata”, nakon današnjeg ponovnog postrojavanja četnika u Višegradu.

Naime, u ovom gradu danas se mogla vidjeti parada crnih uniformi, šubare, šajkače i kokarde, zastave s mrtvačkom glavom, ali i obilježja RS, Srbije, Rusije, čak i one s likom Vladimira Putina. Ravnogorski pokret obilježio je 71. godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta, koji je uhapšen 13. marta 1946. godine u Undruljama kod Višegrada, mjestu koje danas nosi ime Draževina.

Hasečić je istakla kako ovakvi događaji najviše pogađaju žrtve, koje su preživjele orgijanje fašista i u Drugom svjetskom ratu, ali i u posljednjem.

– Ovo boli mene kao žrtvu i kao građanku Višegrada, ali i normalnog građanina, što oni isti četnici koji su 1992. godine dolazili, dolaze i sada na trg odakle su počela etnička čišćenje i ubistva. Dobro mi znamo šta znači taj vojnik sa šajkačom. To je žalosno i tužno gledati – rekla je Hasečić.

Osvrnula se i na ne reagovanje državne, ali i entitetske vlasti, kao i Međunarodne zajednice.

– Šta se uradilo od prošlogodišnjeg okupljanja četnika i napada na novinare. Šta radi ministarstvo sigurnosti na čijem je čelu Dragan Mektić. Šta radi Predsjedništvo BiH. Vjerujte da ne znamo kome da se obratimo da bi se čuo glas nas iz Višegrada – kazala je Hasečić.

 

2 Komentari

 1. Pravda

  March 14, 2017 u 3:50 pm

  Bošnjaci tj Hrvatsko Cvijeće su bili Fašisti tj na strani Nazista za vrijeme II svjetskog rata i samim tim krivci za nešto više od 1,5 milijuna srpskih, jevrejskih i romskih žrtava iz tog perioda i ne vidim o čemu ova žena govori…
  Faktički Žena čiji su roditelji ili djedovi bili Fašisti opružuje žrtve II svjetskog rata da su Fašisti? Čemu ta glupoća?

  Odgovori

 2. Pravda

  March 14, 2017 u 3:57 pm

  Sramotno je da potomak fašista iz II svjetskog rata ovako priča o žrtvama. Prisjetimo se da Muslimani nisu bili na strani Alijanse i da su zajedno sa Hrvatima krivi za više od 1,5 milijuna civilnih žrtava na području NDH.
  Sramota! Ova žena bi trebala biti cenzurisana i sramotno je ovako nešto čitati…. A i Cafe.ba čemu ovako glup tekst? Molim vas u buduće budite objektivni. Za rat u BiH i ako je žrtva uredu, moja duboka sućut ali o II svjetskom ratu ne smije ni pisnuti. 🙂 Veliki pozdrav.

  Odgovori

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Preporučujemo

Cvijanović: Izmjena zakona o akcizama uslov za međunarodna sredstva za puteve

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je i…