Connect with us

Bosna i Hercegovina

Hag odbacio Izetbegovićev zahtjev

Published

on

HAG, SARAJEVO, BANJALUKA – Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije za genocid, koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

Filipe Kuverer, registar Suda, uputio je pismo članovima Predsjedništva BiH, u kojem ih je informisao da sadržaj pisama koja su mu uputili članovi Predsjedništva BiH pokazuje da nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela u ime BiH kao države.

“Stoga, ne može se ništa preduzeti u vezi s dokumentom pod nazivom Aplikacija za reviziju presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida”, napisao je Kuverer.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, su na pres-konferenciji u Banjaluci istakli da ova odluka znači odbranu Dejtonskog ustava BiH, te da više neće biti moguće u međunarodnim odnosima obraćanje u ime BiH a da to nije usaglašen stav institucija BiH.

Osim što je rekao da ova odluka predstavlja njegov lični politički uspjeh u trenutku kada, kako je istakao, institucije RS nisu stajale uz njega, Ivanić je istakao da ovim odbacivanjem zahtjeva kriza nije završena, odnosno da će biti potrebno istražiti paralelizme u institucijama BiH.

Crnadak je rekao da je odluka pokazala da BiH može funkcionisati samo uz dijalog i dogovor unutar BiH.

“Ovo je poruka da sudovi nastave da presuđuju za ratne zločine, da istoričari pišu istorije, a da mi koji smo na odgovornim funkcijama radimo na pomirenju, približavanju naroda i da se okrenemo ka budućnosti”, rekao je on.

S druge strane, vidno ljut, Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva, rekao je da je ova odluka politička te da Sud u Hagu nije donio odluku niti se pozvao na članove vlastitog statuta jer da se oslonio na vlastite dokumente ne bi mogao odbiti mandat Sakiba Softića.

“Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da se pravda postigne, istina sazna i revizija pokrene. Učinićemo sve da se nadjača nepravda.”

Na pitanje o narednim koracima odgovorio je da je na vezi sa međunarodnim ekspertima koji su pravili aplikaciju pa će vidjeti šta će dalje.

Kazao je u jednom momentu i da ga nije briga šta će biti sa njegovom političkom karijerom i karijerom SDA i da je jako razočaran.

Rekao je da je ovo za njega težak udarac i kao Bošnjaka i kao političara, ali da bi bilo puno gore da ovo nisu uradili. Istakao je da zahtjev ranije nije mogao biti podnesen jer nisu imali sve dokaze.

“Odlučili su da pitaju one koji su zainteresirani da se pravda zaustavi. Sud je Bošnjacima zalupio vrata pravde jer ranija presuda ni približno ne oslikava ulogu Srbije u genocidu i agresorskom ratu protiv BiH”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li će ova odluka Suda ugroziti posjetu Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Srbije, BiH, Izetbegović je rekao da neće jer se revizija presude “odnosila na režim Slobodana Miloševića, a ne na današnju Srbiju”.

Na odluku je reagovao i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva, rekavši da mu je žao što smo se opet poigrali sa BiH.

“Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva BiH i smatra da sadržaj pisama pokazuje kako nadležna tijela nisu donijela nikakvu odluku u ime BiH. Žao mi je što je došlo do ovakve situacije. Ugled BiH smo uveliko oslabili”, rekao je Čović.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je Srni da je odluka očekivana, ali da ostaje glavni problem: zloupotreba ovlaštenja u BiH.

“Svi smo znali da će se upravo tako nešto desiti, ali nismo očekivali da će to biti tako brzo. Očigledno je da je ovaj sud svjestan problema u odnosima u BiH, te je zato i ubrzao svoju proceduru”, ocijenio je Dodik.

Upozorio je da je ovom odlukom riješen samo jedan problem, te da ostaje onaj glavni: zloupotreba ovlaštenja, jer je neko pokušao da u ime BiH premjesti odlučivanje iz Predsjedništva u sarajevsku Vijećnicu.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da je odluka bila jedino moguće rješenje.

“Od početka je bilo jasno da je riječ o privatnom zahtjevu za reviziju presude, donesenom izvan institucija sistema, što je dovelo do komplikovanja i pogoršavanja političkih odnosa u BiH”, rekao je on.

I Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, je rekla da institucije nisu odradile svoj dio posla i da se zato ova odluka očekivala.

“Samo podnošenje zahtjeva za reviziju presude nije rezultat institucionalnog djelovanja. Institucije prethodno nisu odradile svoj dio posla i nisu poslale ovakav zahtjev”, rekla je Cvijanovićeva.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, rekao je da Srbi ne treba da likuju jer presuda govori o genocidu, a od Izetbegovića je zatražio da objasni zašto je Sud odbio ovaj zahtjev.

“Gospodin Izetbegović je na onom čuvenom skupu 50 odgovornih ličnosti uvjeravao da ima sve pravne argumente, bošnjačka strana i njegov tim. Očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i iz toga izvuče politički zaključak o svojoj osobnoj političkoj poziciji”, rekao je on.

Da bi Izetbegović trebalo da snosi političku odgovornost smatra i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, a na ostavku ga je pozvao i Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Nikolić: Srbija pozdravlja odluku Suda

Srbija je posvećena čuvanju stabilnosti u regionu, a isto očekuje i od drugih, rekao je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, pozdravljajući odluku Međunarodnog suda pravde da odbaci zahtjev za reviziju.

Nikolić je istakao da bi svako drugo rješenje ozbiljno ugrozilo funkcionisanje BiH i doprinijelo dizanju tenzija u odnosima sa Srbijom.

On je napomenuo da je srpska strana u BiH reagovala na pravi način, pokazavši veliku političku zrelost i odgovornost prema budućnosti regiona.

“Očigledno je argumentacija srpske strane bila pravno i činjenično utemeljena i rezultat je ovakva odluka Međunarodnog suda pravde”, zaključio je Nikolić.

Popularno