Početna Vijesti Gvatemala: U požaru stradala 31 djevojčica, deset u kritičnom stanju

Gvatemala: U požaru stradala 31 djevojčica, deset u kritičnom stanju

0
0

Uzrok požara u domu za nezbrinutu djecu u Gvatemali u kojem je poginula 31 djevojčica je masovni pokušaj bjekstva iz očajnih uvjeta u domu, saopćile su vlasti.
U srijedu ujutru je neka od štićenica doma zapalila dušeke u ženskom dijelu kompleksa, a vatra se brzo proširila kroz dvije spavaonice, kažu vlasti.

Prethodilo je bjekstvo nekoliko desetina dječaka u utorak uvečer iz državnog doma na periferiji glavnog grada Gvatemale. Ubrzo je većina uhvaćena, vraćena u spavaonioce i zaključana. Požar je izbio nekoliko sati kasnije.

Pomoćnik ministra zdravlja Adrijan Čavez izjavio je da je 19 djevojčica nađeno mrtvo u ruševinama spavaonice. Od 39 koliko ih je bilo u bolnici, 12 je umrlo, a stanje 10 je kritično.

Roditelji i rođaci čekaju ispred doma, bolnica i mrtvačnica u pokušaju da saznaju novosti o djeci iz ozloglašene ustanove, u kojoj su, pored djece bez roditeljskog staranja, bile i maloljetne žrtve zlostavljanja, zapostavljanja i djeca-beskućnici.

U domu, predviđenom za 500 mladih, među 800 štićenika bilo je i omladinca koji su izdržali kazne u popravnim domovima, ali potom nisu imali gdje da odu, prenosi Beta.

Komentar

Preporučujemo

Ako skidate titlove za filmove sa interneta, morate odmah ovo uraditi da vas ne bi hakovali

Check Point ističe da je ovaj propust ugrozio možda i najveći broj korisnika do sada i da …