Connect with us

Bosna i Hercegovina

Grujičić: Ne otpuštamo Bošnjake s posla

Published

on

SREBRENICA – Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenice, svoje lice je pokazao dok je bio na čelu te opštine, a što se tiče zapošljavanja, napravio je toliki disparitet da ga je nemoguće ispraviti.

Ovo  je rekao Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice, nakon što je Duraković za federalne medije izjavio da je dosta Bošnjaka otpušteno, a da su na njihova mjesta primljeni Srbi sa područja Vlasenice, Milića i Bratunca.

“To nije tačno. Toliko je zaposlio Bošnjaka i niko nije otpušten ni sa jedne pozicije. Sada smo u problemu jer ne možemo zaposliti nikoga, a ubjedljivo najviše zaposlenih su upravo Bošnjaci”, rekao je Grujičić.

Pored Durakovićevih navoda o otkazima u administraciji opštine Srebrenica, on je rekao da je i u drugim ustanovama i preduzećima tako jer se otpuštaju Bošnjaci koji su bili na ugovoru o djelu, a na njihova mjesta primaju se osobe srpske nacionalnosti.

“Neko to legitimizuje. U ovom slučaju neko ko prihvati funkciju predsjednika Skupštine opštine, a dolazi iz reda Bošnjaka, trebalo bi da preuzima apsolutnu političku i svaku drugu odgovornost za status Bošnjaka u ovoj opštini. Nažalost, to ovdje nije slučaj”, rekao je Duraković.

Dok Duraković tvrdi da nova vlast u Srebrenici otpušta Bošnjake i na njihova mjesta zapošljava Srbe, načelnik opštine Srebrenica kaže da je on (Duraković) tokom šest godina svoje vladavine imao priliku da pokaže šta i koliko zna, te da je za to vrijeme napravio ogromnih problema, između ostalog i prilikom zapošljavanja ne vodeći računa o nacionalnom balansu.

Bivši načelnik Srebrenice negodovao je i zbog toga što, kako kaže, Srbi žele da preuzmu aposlutnu inicijativu pa tako mijenjaju i operativni plan dodjele nagrada i novčanih sredstava koji umjesto Bošnjacima povratnicima sada odlaze u ruke Srbima.

Popularno