Grijanje na košpice od višnje i zrna kukuruza

ZRENJANIN, Branislav Prohaska, inženjer iz Zrenjanina, koristi za zagrijavanje kuće specijalni automatski gorionik za biomasu i kad ga loži košpicama višnje ili zrnima kukuruza mjesečno uštedi do 10.000 dinara (oko 95 evra).

FOTO: pixabay


“Ložim  gorionik i paletama, koje se proizvode od piljevine, biomase i žetvenih ostataka, ali u njega ubacujem i košpice višnje, kao i zrna kukuruza, čime obezbjeđujem ugodnu toplinu doma u najhladnije zimske dane. Ložeći to gorivo uštedim  na grijanju i 10.000 dinara mjesečno”, rekao je Prohaska lokalnim medijima.


On je istakao da je zagrijavanje tim gorionikom prava blagodet za kuću i naročito zaposlene ukućane, jer mu rad “nadgleda” poseban procesor.


“Na osnovu zadate, kao i temperature okoline, procesor dodaje više ili manje goriva, kao i odgovarajuću količinu vazduha. Gorionik ima, takođe, i tajmer kojim se može podesiti vrijeme njegovog rada i do nedjelju dana unaprijed”, rekao je Prohaska.


Zrenjaninski inženjer preporučio je i “Gradskoj toplani” u Zrenjaninu da pređe na žetvenu masu kao gorivo za zagrijavanje stanova i domova.


“Toplana bi vrlo lako, već ove zime mogla da umjesto gasa pređe na jeftino gorivo poput paleta od žetvenih ostataka. Neka raspiše tender za potencijalne isporučioce tih paleta, kako bi se mogla utanačiti njihova isporuka. Grijanje bi sigurno bilo jeftinije, a devize za nabavku gasa ostajale bi gradu”, naveo je na kraju Branislav Prohaska.


“Gradska toplana” u Zrenjaninu lani je za grijanje potrošila rekordno nisku količinu gasa od oko 23 miliona kubnih metara, što se u gradu na Begeju tumači odgovorom njegovih građana na nenormalno visoku cijenu tog energenta u Srbiji.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram