Gram ovog materijala košta 130 miliona evra

LONDON, Laboratorija na Univerzitetu Oksford proizvodi najskuplji materijal na planeti, a njegova cijena iznosi preko 130 miliona evra po gramu.

“Designer Carbon Materials” proizvodi takozvane endohedralne fulerene, odnosno kaveze koje čine atomi ugljenika u kojima se nalaze atomi azot, prenosi britanski Telegraf.

Taj materijal se koristi za izradu malih i prenosivih atomskih satova, najpreciznijih mjerača vremena na svijetu, a GPS sistem navigacije u automobilu mogu učiniti preciznim uz grešku od tek jednog milimetra.

“Zamislite minijaturni atomski sat kog možete nositi u svom telefonu. To je revolucija za mobilne telefone”, ističe dr Kiriakos Porfirakis, naučnik i stručnjak za nanomaterijale, koji radi na proizvodnji enohedralnih fulerena još od 2001. godine.

Taj materijal čini kavez od 60 atoma ugljenika, unutar kojeg se nalazi atom azota. Nedavno je pala i prva prodaja tog materijala.

Atomski satovi su trenutno veličine jedne osrednje sobe, a pomoću ove tehnologije, svi oni bi istovremeno mogli da se smjeste na jedan mali čip. Takođe, trenutni GPS sistemi nisu baš pouzdani za autonomne automobile, jer imaju grešku unutar dva metra, ali ovaj materijal unaprijedio bi GPS grešku na svega jedan milimetar, što je gotovo zanemarljivo. Dnevnik.hr

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram