Gradska uprava o karantinu u DVORANI OBILIĆEVO: Uslovi su dobri, LAŽ JE DA SU SMJEŠTENI ZARAŽENI

Štab za vanredne situacije grada Banjaluke kategorički demantuje i u potpunosti odbacuje insinuacije o navodnim nehumanim uslovima gradskog karantina u sportskoj dvorani „Obilićevo“, saopšteno iz Gradske uprave.

FOTO: Aleksandar Čavić/Grad Banjaluka

– Karantin u dvorani „Obilićevo“, kao jedan od četiri karantina u Banjaluci u koji se smještaju osobe koje ulaze u RS sa nekog od graničnih prelaza, u potpunosti ispunjava sve uslove, propisane uputstvom Ministarva zdravlja i socijalne zaštite RS. Štaviše, osigurani uslovi u ovom objektu znatno premašuju propisane standarde – naveli su u Gradskoj upravi.


Naveli su da se u  ovom objektu trenutno se nalaze 24 osobe, odnosno duplo manje od predviđenog kapaciteta od 50 osoba.


– Najveći dio njih primljen je 2. aprila, odnosno u karantinu boravi tek dva dana. Osobe, smještene u karantin, dva puta dnevno se podvrgavaju medicinskom pregledu, a, pored toga, organizovano je i stalno dežurstvo medicinske ekipe Doma zdravlja. Što se tiče uslova za boravak, u karantinu su između ostalog, obezbjeđeni novi, nekorišteni kreveti, posteljina i ćebad – precizirali su u Gradskoj upravi.


Naveli su da je u objektu obezbjeđeno 24 časa grijanje i da je temperatura u svako doba i noći oko 21 stepen Celzijusov.

– Na raspolaganju je dovoljan broj tuševa i toaleta sa toplom vodom, odvojena prostorija za pušače, mogućnost gledanja TV programa, besplatan internet, kao i mogućnost bavljenja sportom. Radi zaštite privatnosti, osobe ženskog pola koje su lično insistirale da ostanu u ovom objektu, smještene su u fizički ograđenim paviljonima – naglasili su u Gradskoj upravi.


Dodali su da je ishrana organizovana u tri obroka dnevno, po hotelskim kriterijumima.

– Hrana je svježa i sprema se u restoranu Sportske dvorane „Borik“, neposredno prije dostave – rekli su Gradskoj upravi.


Ističu da je „apsolutna laž da je u karantin smještena ili pokušana biti smještena osoba ili osobe koje su pozitivne na virus korona“.


– U skladu sa uputstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, svaku osobu, prije prijema u karantin, pregledala je medicinska ekipa, nakon čega se pregledaju dva puta dnevno. Tvrdnje o tome da se nekome „izmjeri tjelesna temperatura od 37,5 pa se mjeri dok ne padne na 36,5 stepeni“ nisu dostojne komentara, pogotovo što se time omalovažava zdravstvena struka koja ovih dana vodi požrtvovanu borbu da bi sačuvala zdravlje našeg stanovništva – rekli su u Gradskoj upravi.

Napomenuli su da je trenutno najvažnija zaštita stanovništva, i da je  jedna od ključnih mjera da se spriječi mogućnost unošenja virusa iz inostranstva.


– Mjera smještanja u karantin uvedena je upravo zbog kršenja kućne izolacije, i posljedično, ugrožavanja zdravlja cjelokupnog stanovništva – naveli su u Gradskoj upravi.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram