Connect with us

Zabava

Građevine koje svojim koloritom plijene pažnju (FOTO)

Published

on

Zgrade, bilo stambene ili poslovne, obično izgledaju isto jer su sve građene po određenim šablonima. I dok u samim šablonima nema ništa sporno, nekad sve izgleda ljepše kad u svijet unesete malo boje. Ovo su samo neke od zgrada širom svijeta koje svojim koloritom plijene pažnju. Možda kad pogledate ove primjere, shvatite da i vašoj zgradi treba malo boje.

1. Obojeni balkoni, Bulon Bijankur, Francuska;

Zar ne biste željeli da živite u jednoj ovako zabavnoj zgradi? Riječ je o zgradi sa 29 stanova, sa prilično uobičajenom fasadom, ali zato su prozori i balkoni ti koji daju draž zgradi. Prozori su obojeni jarko crvenom bojom, dok su balkoni u raznim duginim bojama i gledaju u zajedničko dvorište.

sareni balkoni francuska

2. Međunarodni institut za menadžment, Kalkuta, Indija;

Kladimo se da nikad ne biste propustili predavanje na jednom ovakvom fakultetu. Zgrada je dizajnirana da privuče mlade, ali da istovremeno bude u skladu s okolnom prirodom. Ovo krajnje neobično izdanje simboliše nepredvidivu prirodu neba i živost današnje omladine.

Kalkuta institut

3. “Happy Rizzi House” Brunzvik, Njemačka;

Američki 3D umjetnik Džejms Rizi i Olaf Jaške, vlasnik njemačke galerije, sanjali su o ovom projektu i kad su ga konačno napravili, bio je to šok za konzervativne građane. Međutim, nakon skoro 20 godina niko ne može da zamisli Brunzvik bez ove kuće.

"Happy Rizzi House" Brunzvik, Njemačka;

4. “Pixel”, Melburn, Australija;

Energetski efikasna i bez karbona, ova zgrada naprosto plijeni, i to iz više razloga. Naime, ovu nekadašnju pivaru koja je pretvorena u jedno savremeno zdanje, svojevremeno je posjetila i Hilari Klinton kako bi se upoznala sa “zelenom tehnologijom”.

"Pixel", Melburn, Australija

5. Zgrada “Carabanchel”, Madrid, Španija;

Nema sumnje da su Lego kocke inspiracija za ovu neobičnu zgradu u centru Madrida. Na zgradi se nalaze ploče u 16 boja koje stvaraju jednu gigantsku Lego strukturu.

 Zgrada "Carabanchel", Madrid, Španija

6Banka Sugamo Shinki Tokio, Japan;

Vjerovali ili ne, ovo je banka. Riječ je o savremenoj građevini koja ima 12 slojeva u bojama, koji kad se upale noću pružaju toplu i prijatnu atmosferu u ovom dijelu grada.

Banka Sugamo Shinki Tokio, Japan;

7. “Pacific Design Center” Holivud, Kalifornija;

Holivud je poznat kao centar zabave, filmske industrije, ali ovo je i mjesto živopisne arhitekture. Ovaj dizajn centar sastoji se od tri zgrade: plave, zelene i crvene. Crvena je najnoviji dodatak ovom kompleksu i u njoj se nalazi kancelarijski prostor. U zelenoj zgradi se nalazi bioskop, dok je plava zgrada biznis centar sa poslovnim prostorima.

Pacific Design Center" Holivud, Kalifornija;

8. Ministarstvo za komunikacije i informisanje, Singapur;

Zamislite da zgrada vaše nacionalne vlade izgleda ovako? Ovo ministarstvo je zaduženo za saradnju s medijima, ali u ovoj zgradi se nalazi i jedna od najvećih javnih biblioteka u Singapuru. Inače, zgrada ovog ministarstva je omiljena destinacija turista koji posjete Singapur.

Ministarstvo za komunikacije i informisanje, Singapur;

9. Stambena zgrada Mitaka, Tokio, Japan;

Ova nevjerovatno šarena zgrada je zapravo jedan ogromni stambeni kompleks i nalazi se u predgrađu Tokija. Posvećena je Heleni Keler, kao podsjetnik na neraskidivu vezu prirode i čovjeka, jer koristeći naša tijela mi otkrivamo novi svijet.

Stambena zgrada Mitaka, Tokio, Japan;

10. Kongresna palata (konferencijski centar), Montreal;

U ovom konferencijskom centru su održane neke veoma značajne konferencije poput UN-ove konferencije za klimatske promjene. Kad završite sa poslovnim dijelom, ostaje vam da se divite ovom prekrasnom zdanju.

 Kongresna palata (konferencijski centar), Montreal;

(Nezavisne)

Popularno