Grabar-Kitarović zatražila hitno izjašnjavanje hrvatske Vlade o “Aluminiju”

ZAGREB, Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je hitno očitovanje Vlade RH o mostarskoj fabrici “Aluminij”.

FOTO: capital.ba

“Eskalacija problema u slučaju ‘Aluminija’ rezultat je dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne tvrtke. Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik ‘Aluminija’ napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH”, kazala je Grabar-Kitarović, javlja N1.


Proizvodni pogodni ‘Aluminija’ ugašeni su prije dva dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.


Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom 2019. godine iznosi 293 miliona maraka. Fena

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram