Connect with us

Bosna i Hercegovina

Gorivo i ostala roba jeftiniji u Srpskoj

Published

on

Na benzinskoj pumpi “Lazić”, nedaleko od graničnog prelaza Pavlovića most kod Bijeljine, zaposleni kažu da ima gužvi u posljednjih tri i više godina jer je gorivo jeftinije nego u Srbiji oko 50 do 60 feninga. “LJudima se isplati da dođu `natankuju` rezervoare, a usput se snabdijevaju u obližnjim marketima”, kaže radnik pumpe.

BIJELJINA – Na graničnim prelazima kod Bijeljine građani iz Srbije masovno prelaze u Republiku Srpsku jer su cijene goriva, ali i robe po koju dolaze u markete u Srpskoj, kako kažu, značajno niže.

Na graničnom prelazu Pavlovića most, iako je ponedjeljak, iz pravca Srbije građani, bez obzira na visoku temperaturu vazduha, ne odustaju od namjere da pređu granicu i kupe gorivo koje je i dalje jeftinije nego u okruženju.

Prema riječima Milutina Mirnića iz Sremske Mitrovice, cijene u velikim marketima u kojem su uvijek velike gužve, a posebno subotom i nedjeljom, kada mještani pograničnih opština iz Srbije masovno dolaze u nabavku, mnogo su niže i njima se isplati svaki dolazak u Srpsku.

“Sad sam točio gorivo koje je kod nas skuplje za 60-ak feninga, ali sam skrenuo /u market/ i unuku kupio bazen. Upravo sam uzeo povraćaj sredstava na informacijama ovog marketa”, rekao je zadovoljani Mirnić, koji sa suprugom često dolazi u Srpsku unazad tri, pa i više godina.

On kaže da voli da dođe u Srpsku jer mu je, osim jeftinijeg “šopinga”, i hrana po restoranima isplativija.

Subotom i nedjeljom iz Srbije, tačnije Beograda, se organizuju turističke “šoping ture” u kojima građani susjedne Srbije dolaze prvo u tržni centar “Fis”, potom obilaze manastire, a po povratku posjete Etno-selo “Stanišići”.

Već godinama ova vikend šoping tura je popularna, posebno među mještanima iz pograničnih naselja, ali i Sremske Mitrovice, Loznice, Šapca, Kuzmina, Laćarka, Šida…

Na benzinskoj pumpi “Lazić”, nedaleko od graničnog prelaza Pavlovića most, zaposleni kažu da ima gužvi na pumpi u posljednjih tri i više godina jer je gorivo u Srpskoj jeftinije oko 50 do 60 feninga.

“Cijena kod nas je godinama pristupačnija i značajno niža. U Srbiji se ona kreće od 2,70 do 2,90 KM. LJudima se isplati, i to ne samo iz pograničnih mjesta – Badovinci, Bogatić…nego i udaljenijih da dođu `natankuju` rezervoare, a usput se snabdijevaju u obližnjim marketima”, kaže radnik pumpe, dok toči gorivo jednom Šapčaninu.

On je napomenuo da je trenutna cijena benzina i dizela po 2,09 feninga i najniža je u širem regionu.

Izvor:InfoBijeljina

Popularno