GLOBALNA EKONOMIJA U VELIKOJ KRIZI Padaju cijene akcija na svjetskim tržištima

Cijene akcija na svjetskim berzama pale su prošle nedjelje, nakon niza podataka koji pokazuju da zbog posljedica širenja korona virusa najveće svjetske privrede uranjaju u recesiju.

FOTO: Alexander Becher/EPA

Na Vol Stritu je indeks Dau Džons prošle nedjelje skliznuo 2,7 odsto, na 21.052 boda, dok je S&P 500 pao 2,1 odsto, na 2.488 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 procenata, na 7.373 boda, prenosi portal SEEbiz.


Najveća svjetska berza najviše je pala u srijedu, više od 4 odsto, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp pozvao Amerikance da slijede stroge mjere socijalnog distanciranja uoči “dvije teške nedjelje“ u kojima bi u SAD od korona virusa moglo umrijeti između 100.000 i 240.000 ljudi.


– Apsolutno je ključno za američki narod da slijedi smjernice idućih 30 dana. To je pitanje života i smrti – rekao je Tramp na konferenciji za novinare.


– Nakon Trampovog upozorenja da će situacija biti gora prije nego što se poboljša, ulagači su shvatili da će problemi s virusom potrajati duže nego što su očekivali – kaže Kris Zakareli, direktor u firmi Independent Advisor Aliance.


Nedjelju dana ranije su cijene akcija na Vol Stritu snažno porasle, zahvaljujući korekciji nakon prethodnog oštrog pada i nadi ulagača da će monetarne i fiskalne podsticajne mjere ublažiti ekonomske štete.


Ipak, sasvim je jasno da će najveća svjetska privreda uroniti u recesiju, s obzirom na to da su zbog mjera suzbijanja virusa paralizovani mnogi dijelovi privrede.


Projekcije, koje je objavila budžetska kancelarija američkog Kongresa, pokazuju da bi u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD mogao pasti za više od sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine.


U međuvremenu, broj zaraženih korona virusom u svijetu premašio je 1,1 miliona, dok je broj umrlih premašio 62.000. Kako se još ne vidi kraj širenju virusa u svijetu, jasno je da će posljedice po privrede biti velike.

Svi makroekonomski pokazatelji upućuju na to. Među ostalim, u petak je objavljeno da je u SAD u martu broj zaposlenih pao za 701 hiljadu, čime je naglo prekinut trend rasta zaposlenosti koji je trajao rekordnih 113 mjeseci.


– Čini se da će ovo tržište ‘medvjeda’ potrajati. Što duže ljudi ostanu od kuće, to će privredi trebati više vremena da se ponovo pokrene, a zaradama kompanija da se oporave – kaže Zakareli.


Uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija, a mnoge su već smanjile procjene svojih rezultata u prvom tromjesečju.


Stoga analitičari u anketi Rojtersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 4,3 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u drugom 10,9 odsto, što znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.


Nakon prošlonedjeljnog pada, S&P 500 indeks u minusu je oko 27 odsto u odnosu na svoj rekordni nivo, dostignut 19. februara, što znači da je izbrisano oko 7.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti akcija u sastavu tog indeksa.


I evrozona uranja u recesiju. U petak je kompanija IHS Markit objavila da je indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u martu potonuo rekordnih 21,9 bodova u odnosu na februar, spustivši se na 29,7 bodova, najniži nivo otkada je londonska firma počela prikupljati i obrađivati podatke.


– Podaci upućuju na zaključak da je godišnja stopa pada privrede evrozone već blizu 10 odsto, a najgore neizbježno tek dolazi u bliskoj budućnosti – tumači glavni ekonomista Markita Kris Williamson.


Zbog toga su i na evropskim berzama cijene akcija prošle nedjelje. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 odsto, na 5.415 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 odsto, na 9.525 bodova, a pariski CAC 4,5 odsto, na 4.154 boda.


Na Tokijskoj berzi je, ipak, Nikkei indeks potonuo 8,1 odsto, na 17.820 bodova.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram