Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

SVE VIŠE ŽENA BEZ DJECE: Stopa neplodnosni porasla, a razlog će vas ŠOKIRATI

Zanimljivosti

Izvor: Kurir     11.01.2017 u 18:55 h 0

SVE VIŠE ŽENA BEZ DJECE: Stopa neplodnosni porasla, a razlog će vas ŠOKIRATI
FOTO: srbijadanas.com

Udio žena bez djece u Evropi se povećava, prije svega u zemljama na jugu kontinenta koje su pogođene ekonomskim problemima, mada još nije dostignut rekord s početka 20. vijeka, pokazala je objavljena francuska studija.


U istraživanju je poređen udeo žena rođenih između 1900. i 1972. koje nisu imale djecu i pokazalo se da svaka četvrta žena rođena u prvoj deceniji 20. vijeka nije imala djecu, dok je među ženama rođenim nakon 1970. taj udeo 14 odsto, odnosno svaka sedma, objavio je Nacionalni institut za demografske studije INED. 

U Prvom svjetskom ratu živote je izgubio veliki broj mladih muškaraca u uzrastu za ženidbu, a ekonomska kriza 30-ih godina 20. vijeka je primorala najsiromašnije da se isele u bogatije zemlje, čime se objašnjava "masovno odlaganje materinstva" početkom 20. vijeka. 

Kako se ostvarivao ekonomski rast, a sistem socijalne zaštite uspostavljao, osetno je opao udeo žena bez djece. 

Nastupio je "bejbi bum", koji je trajao sve do 1975. godine, sa stopom polodnosti od 2,1 djeteta po ženi, pri čemu medju ženama rodjenim početkom 40-ih godina tek svaka 10. nije imala dijete. 

Tada je, međutim, stopa plodnosti počela da opada, pa je među ženama rođenim 1974. godine iznosila 1,7 djece po ženi.

"Efikasna kontracepcija, kasnije rađanje, veća nestabilnost veza, želja da se prije svega dobije posao koji je sve nestabilniji, i sve veća ekonomska neizvjesnost" mogli su da doprinesu padu stope plodnosti, navodi se u analizi. 

U južnoj Evropi je stopa neplodnosni najbrže porasla, pa je u Španiji, Grčkoj i Italiji moguće da će među ženama rođenim 70-ih godina i svaka četvrta biti bez djece. U ovim zemljama, koje su u problemima sa tržištem i zaposlenošću, pri čemu je nejednakost polova i dalje izražena što otežava uskladjivanje poslovnih i porodičnih obaveza, ova stopa bi mogla i dodatno da poraste, i tako dostigne vrhunac koji je zabeležen nakon Prvog svjetskog rata, predviđa Institut.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi