Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zašto islam zabranjuje prikazivanje proroka Muhameda?

Zanimljivosti

Izvor: nevjerovatne-cinjenice.com     10.01.2017 u 13:58 h 1

Zašto islam zabranjuje prikazivanje proroka Muhameda?

Poznato je da se prikazivanje lika muslimanskog proroka smatra velikom uvredom. Znate li zbog čega je tako?


Ukoliko pogledate uvis dok se nalazite na predivnom mestu bogosluženja u Istanbulu, koje je danas poznato kao Muzej Aja Sofija, videćete dva potpuno različita pristupa božanskom, koja oslikavaju različite faze u istoriji ove građevine.

Tamo se nalaze hrišćanski mozaici, jedni od najfinije izrađenih ikada, koji prikazuju Isusa Hrista, njegovu majku i druge svete ličnosti; a onda se vidi i krivudava islamska kaligrafija, koja predstavlja ideju da Bog govori čoveku kroz jezik, bilo usmeni ili pisani, pre nego kroz slike ili bilo šta fizičko.

Tokom većeg dela svoje istorije, islam je imao duboku odbojnost prema živopisnim portretima animiranih bića, naročito ljudskih, a iznad svega prema predstavljanju Muhameda, Božijeg glasnika – ili zaista bilo kog od prethodnih proroka, poput Nuha (Noja) ili Ise (Isusa). Za umetnika, jedino pokušaj da se prikaže Bog može biti bezbožniji od crteža Muhameda. Zašto?

Takva uverenja su ukorenjena u islamskom preziranju idolopoklonstva, ili uopšteno svega što može da se nađe između čoveka i Boga, ili ugrožava jedinstvo i nedeljivost Boga. Kuran ne osuđuje posebno predstavljanje u umetnosti, ali mnogo toga kaže o paganizmu i idolopoklonstvu; i islam je samim tim veoma oprezan prema svemu što bi moglo da postane idol ili što može umanjiti slavljenje Boga samog.

Tekst koji se najčešće citira u odbrani zabrane predstavljanja je hadis, jedna od mnogih pouka o delima i rečima proroka Muhameda. Muhamed je govorio grubo o čoveku koji je zarađivao za život kroz umetnost.

“Ko god pravi slike, biće kažnjavan od strane Alaha, sve dok u njih stavlja život i nikada više neće moći to da radi.” Značenje ove rečenice je da čovek, koji pokušava da “napravi” novo biće uzurpira Božiju ulogu – i samim tim je osuđen na propast.

Verovanje je najsnažnije kod sunita koji čine veliku većinu svetskih muslimana, naročito one puritanskije i revnosne grupe poput vehabija koji dominiraju Saudijskom Arabijom. Šiiti su otvoreniji ka predstavljanju ljudskih bića, pa čak i samog proroka Muhameda.

Ta razlika podgreva naročitu revnost kod nasilnih sunitskih grupa poput Islamske Države, koja je uništila šiitske hramove i slike, tvrdeći da time pročišćava religiju od gomilanja idolopoklonstva. Sa druge strane, vodeća figura kod šiita u Iraku, ajatolah Sistani rekao je da je prikazivanje čak i samog Muhameda prihvatljivo, dokle god se to radi sa odgovarajućim poštovanjem.

Da bi se pokazalo da zabrana prikazivanja nije apsolutna, često se navode portreti ljudskih figura, uključujući Muhameda, kao centralnih karakteristika persijskih minijatura, kako pod sunitskim, tako i pod šiitskim vladarima. U nešto modernijim vremenima, teološka zabrana ljudskog prikazivanja nalazi se pod izazovom sveprisutnih ljudskih slika u filmovima, na televiziji, kao i na političkim propagandnim plakatima, u mnogim muslimanskim zemljama.

U arapskim državama, kompromisi između prikazivanja i neprikazivanja se ponekad mogu naći; na primer na saobraćajnim znakovima, obezglavljena ljudska figura pokazuje pešacima kuda da se šetaju. Na nešto višem teološkom nivou, ponekad se tvrdi (na primer u hrišćansko-muslimanskim debatama) da je Muhamedova odbojnost prema slikama imala izuzetke.

Prema jednoj verziji njegovog života, otišao je u Kabu – prvobitno mesto obožavanja u Meki – i otkrio je da je puna idola, koje je uništio; međutim, bile su i dve slike koje je dozvolio da budu sačuvane, mada skrivene od pogleda javnosti: one koje su prikazivale Isusa i Mariju.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Tekst nema veze sa istinom. Zašto predstavaljate islam sa lažima????

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi