Connect with us

Svijet

Francuski mediji o ‘diplomatsom puču’: Makron se odmetnuo od Merkelove

Published

on

PARIZ – Iza osmjeha zbog obnovljene dinamike francusko-njemačkih odnosa i Evrope, na pomolu je rivalstvo Emanuela Makrona i Angele Merkel o vođstvu u Evropi, ocijenila je agencija France Presse.

„Diplomatski puč“, koji je ove nedjelje organizovao novi francuski predsjednik pozivajući američkog predsjednika Donalda Trampa na državni praznik, kao i nedavna posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Francuskoj, predstavlja primjer preraspodjele uloga liderstva u Evropi.

„Francuska je ponovo u igri“, ocijenio je predsjednik Fondacije Šuman, specijalizovane za evropska pitanja, Žan-Dominik Đulijani.

Njemačka kancelarka je nekoliko godina bila dominantna na evropskoj diplomatskoj sceni.

Merkelova je bila najviše citirana u anglosaksonskim medijima poslije odluke Velike Britanije da istupi iz članstva u EU, potom poslije izbora Trampa u SAD, u kojima je predstavljena kao „novi lider slobodnog svijeta“ prema rastućem populizmu i autoritarizmu.

Sama njemačka kancelarka ne voli da je tako gledaju. Njena dominantnija uloga u Evropi više je rezultat date situacije nego njene volje za tim, navela je francuska agencija.

Velika Britanija se zbog Brexita sama udaljila kao mogući lider u Evropi, dok je Poljska kritikovana zbog autoritarizma, a Italija i Španija ekonomski su oslabljene.

Dolaskom Makrona na vlast u Francuskoj, uloga liderstva se može promijeniti.

Njemački diplomatski izvori rekli su da su iznenađeni dolaskom Trampa u Pariz. List Spiegle je ocijenio da je Makron tim gestom želio da „laska Trampu, ali i da provuče zamisao da je mogući lider u Evropi“.

Makron je odlučio da Trampa „vrati i krug“ da ne bi bio izolovan, dok je Angela Merkel zauzela čvrst stav prema američkom predsjedniku kojeg stalno kritikuje zbog protekcionizma ili odluke da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama.

Mediji u Švajcarskoj ocjenjuju da bi Makron mogao da zamijeni njemačku kancelarku, koja se ne bi tome protivila jer se priprema za parlamentarne izbore i ne želi da samo Njemačka „drži uzde Evrope“.

AFP zaključuje da će „trenutak istine“ o vodećoj ulozi u Evropi biti tek posle izbora u Njemačkoj, zakazanih za septembar, prenosi Sputnjik.

Popularno