Fenomen vetra u pesmama: Reč koja se rado koristi u sevdalinkama i novokompovanoj muzici (PLEJLISTA)

Vetar nije samo stujanje vazduha u milion varijanti. Vetar je i "najveći bludnik na svetu, koji ljubi sve"

FOTO: Youtube/PGP RTS

Naši preci su i plakali i pevali zbog vetra i njegovih čudnih moći. Uostalom, vetar nije samo stujanje vazduha u milion varijanti. Vetar je i "najveći bludnik na svetu, koji ljubi sve". Sevdalije su opevale "sabah-zorske vetrove koji otvoriše na djul-bašči kapiju", "vihor koji ružu niz polje tjeraše i doćera bolnom Muji pod čadore", "vetre sa Neretve koji teraju maglu po Mostaru".


Šumadijski pesnik se, i po samom nazivu pesama, više radovao vetru od bosansko- sandžačkog sevdalije: "Vetar duva šljive opadaju, crne mi se oči dopadaju", "Vetar duva ljuljaju se ruže, dodji dragi dok su noći duže"... Sve su to pesme neznanih autora iz 19. i prve polovine 20. veka, koji nisu znali za geslo BBC-ija da jedna slika vredi 1000 reči. Naš narodni pevač je bio drukčijeg svetonazora - jedna reč stvara 1000 slika!


U novokomponovanoj muzici ima na hiljade pesama u kojima je vetar izdominirao: "Obriši mi vetre suze", "Tužno vjetri mrse kosu njenu", "Uz Moravu vetar duva", "Vetar duva oko kuće", "Izbriši vetre njegov trag"... Ima i razbibrižnih pesama o nebeskom bludniku: "Vetar duva obori tarabu, smatraju me tvoji za barabu." Čini se da ova dva stiha i nemaju neke veze, ali...Ovde se radi o patrijarhalnom devojčetu koje otac čuva puškom tandžarom od momaka koji preskaču plotove i tarabe.


Ako vas nađe makar jedna od deset iz Muzičke apoteke, imalo je smisla ovo pisanije uz vetar iz klime.


Poslušajte plejlistu koja se nalazi u sredini teksta.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram