Federalna vlada i Ministarstvo poljoprivrede kažnjeni sa 120.000 KM

SARAJEVO - Konkurencijski savjet BiH kaznio je Vladu Federacije BiH /FBiH/ i federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa ukupno 120.000 KM zbog zaključenja zabranjenog sporazuma i kršenja odredbi iz Zakona o konkurenciji.

FOTO: Glas Srpske

Federalnoj Vladi izrečena je kazna od 70.000 KM, a Ministarstvu 50.000 KM.

Rješenjem je proglašena ništavnom odluka o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijumima raspodjele “Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima - podsticaj za veterinarstvo” utvrđenih budžetom FBiH za 2019. godinu federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u dijelu koji se odnosi na određivanje organizacija koje primaju transfer.

Ništavnom je proglašena i sporna odredba uputstva o sprovođenju mjera za otklanjanje i sprečavanje zaraznih i parazitarnih bolesti životinja za 2019. godinu, prenosi portal “Kliks”.

Rješenjem je naloženo Vladi FBiH i Ministarstvu da u propisanom roku usklade odredbe donesenih akata kojima se određuju i finansiraju subjekti sprovođenja mjera sprečavanja, širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti koje su zakonska obaveza.

Rješenje Konkurencijskog savjeta BiH doneseno je sredinom januara, ali je tek sada objavljeno.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram