Connect with us

Svijet

FBI formira specijalno odjeljenje za Rusiju

Published

on

VAŠINGTON – FBI planira formiranje specijalnog odjeljenja koje će se baviti koordinacijom istrage o „ruskom miješanju“ u izbore, objavio je „Fajnenšel tajms“.

Prema podacima izdanja, odjeljenje će predstavljati direktoru FBI Džejmsu Komiju dodatne mogućnosti za bavljenje istragom.

„Predviđeno je da ono (odjeljenje) poveća resurse“, saopštio je jedan od agenata FBI.

Kako piše, biro više voli da istražuje iz jedne od svojih 56 prostorija. Ipak, prema riječima aktuelnih i bivših činovnika, za istraživanje „ruskog miješanja“ u predsjedničke izbore potreban je centralni rukovodilac.

„Fajnenšel tajms“ navodi da će se istražno odjeljenje nalaziti u predstavništvu FBI u Vašingtonu i počeće da radi narednog mjeseca. Očekuje se da će djelatnost službe kontrolisati stručnjak za kontraobaveštajne službe koji će jednom nedjeljno podnositi izvještaj o radu Komiju, a svaki dan zamjeniku direktora FBI Endruu Makejbu. U odjeljenju će raditi 20 agenata.

Prema podacima izdanja, istražitelji FBI takođe ocjenjuju mogućnosti pokretanje krivičnog postupka. Ipak, mnogi sa pesimizmom ocjenjuju ove perspektive zbog teškoća dobijanja dokaza od ruske strane.

Popularno