Connect with us

Politika

Evropska budućnost BiH mora ostati aktuelna

Published

on

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić tokom radne posjete Republici Austriji sastao se danas u Beču sa članovima Grupe prijateljstva Saveznog vijeća Austrije za odnose s Bosnom i Hercegovinom, koju je predvodila predsjednica Nurten Yilmaz, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je upoznao članove Grupe prijateljstva o aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH. Zahvalio je za pomoć koju Republika Austrija pruža Bosni i Hercegovini posebno na putu evropskih integracija.

Tokom sastanka je naglašeno da je saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije dobra i da u segmentima razmjene roba i usluga bilježi kontinuirani rast.

Predsjedavajuća grupe Prijateljstva Nurten Yilmaz je rekla da Bosna i Hercegovina ima punu podršku austrijskog parlamenta. Pohvalila je napredak Bosne i Hercegovine i rekla da je rad Vijeća ministara BiH na čijem čelu je predsjedavajući Zvizdić vidljiv posebno u realizaciji evropskog puta BiH, navodi se u saopćenju.

Rekla je da su odnosi dviju zemalja prijateljski i da se ogledaju u izuzetno dobroj poslovnoj saradnji. Naglasila je da će Republika Austrija nastaviti da podržava BiH na putu ka evropskim integracijama.

zvizdic-sa-parlamentarcima-austrije

Složili su se da će regionalna saradnja dovesti do stabilizacije prilika na zapadnom Balkanu i da evropska perspektiva ovog regiona mora biti krajnji cilj.

Razgovarali su i o problemima s kojima se susreću Evropska unija i region zapadnog Balkana i zaključili da je u narednom periodu neophodna još bolja saradnja parlamenata BiH i Republike Austrije i unapređenje međusobnih odnosa.

Istaknuli su da je neophodno otkloniti sve administrativne barijere s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i dolaska većeg broja austrijskih investitora u BIH.

Zaključeno je da je u narednom periodu potrebno intenzivirati bilateralnu saradnju dviju država kako bi se realizirao još veći broj projekata u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da podrška Republike Austrije doprinosi izgradnji demokratskih institucija u procesu tranzicije u BiH i jačanju vanjskopolitičke pozicije u svijetu.

Popularno