Početna Lifestyle Evo zašto ne treba držati kesicu u čaju dok ga pijete

Evo zašto ne treba držati kesicu u čaju dok ga pijete

Comments Off on Evo zašto ne treba držati kesicu u čaju dok ga pijete
0

Neki ljudi piju čaj samo kada osjećaju simptome prehlade ili gripe, no mnogima je omiljen napitak i tokom ljetnih mjeseci.

Zavisi o vrsti čaja, neki obiluju antioksidansima, što je odlično za zdravlje i prevenciju nekih bolesti prouzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala, a posebno je dobar crni čaj!

Ovaj napitak može pomoći boljoj kontroli krvnog pritiska i zaustaviti opasno sužavanje arterija, a istraživanja ukazuju da crni čaj smanjuje šanse i znatno usporava razvoj raka.

Jeste li među onima koji svoje kesice čaja ostavljaju u šoljici cijelo vrijeme dok ne ispiju čaj? Onda je ovo tekst za vas. Stručnjak za čaj Ed Eisler, iz JING-a, tvrdi da nije dobra ideja ostaviti kesice crnog čaja da se cijelo vrijeme namaču u šoljici. Nerijetko su takvi čajevi u kesicama znatno slabije kvalitete, odnosno s manje po zdravlje blagotvornih sastojaka. Dok su u kesici, listići čaja nemaju prostora “ploviti” po vrućoj vodi i prožimati je okusom. Puno korisnih sastojaka “izmiče” kada pripremate čaj iz kesice, poručuje Ed.

Smatra kako mnogi ostavljaju kesice čaja u šoljici cijelo vrijeme dok ga ispijaju kako bi dobili “jači okus”. Ali, upravo se tako gubi punoća okusa čaja i on dobiva gorki, opori okus.

(Večernji.hr)

Komentari su zatvoreni

Preporučujemo

Pet ljetnih navika koje štete našem zdravlju

Najčešće ih zanemarujemo, ali ove sitnice mogu ostaviti posljedice po vaše zdravlje! 1. Ne…