Connect with us

Lifestyle

Evo šta znače statusi “420” na Facebooku

Published

on

20. aprila Međunarodni je dan marihuane, koji su mnogi “obilježili” statusom “420”, što znači da se zalažu za legalno konzumiranje spomenute biljke.

Osim toga, datum simbolizuje i represiju, tj. manjak slobode za sve one koji smatraju da bi konzumacija marihuane trebala biti legalna.

Tri teorije o historiji “420”

Zašto je baš 20. aprila Međunarodni dan marihuane, još uvijek nije potpuno jasno. Jedna teorija kaže da potječe od srednjoškolaca iz kalifornijskog San Rafaela koji su u sedamdesetima “420” koristili kao šifru za konzumaciju marihuane. Naime, Waldosi, kako su se nazivali, u 4:20, odnosno 16:20 sati, nalazili bi se pored kipa Louisa Pasteura te tamo pušili marihuanu. Druga pak priča kaže da “420” potječe od policijskog radijskog koda kojim su službenici jedni druge obavještavali da neko negdje trenutno puši marihuanu te da trebaju intervenisati. Posljednji je mogući korijen koda “420” navodni broj hemijskih spojeva koji se u mješavini motaju, a sastojaka je – pogađate – upravo 420.

Kod se ubrzo globalno proširio, a tome su pridonijele i pjesme The Grateful Deada i Jerryja Garcije. Osim njih, i bend “Green Day” svoje ime duguje upravo marihuani, piše RTL. Naime, “zeleni dan” označava dan koji se provede u gotovo konstantnom pušenju marihuane.

Inače, 20. aprila je i rođendan Adolfa Hitlera, ali on je, navodno, uživao u opijumu i ostalim, mnogo težim drogama nego što je marihuana. Kako bilo, danas će mnogi pobornici legalizacije marihuane i rekreativni pušači upravo u 4 i 20 zapaliti joint.

(N1)

Popularno