Evo o čemu sve trebate razmišljati pri izboru imena za vašu bebu

Za neke je odabir bebinog imena veliki izazov, dok drugi o tome razmišljaju još dugo prije bebinog dolaska te već imaju neke opcije. Eksperti savjetuju da budete jako pažljivi sa odabirom, te da pročitate nekoliko osnovnih pravila koja bi vam mogla pomoći.

Prva stvar kojoj svi budući roditelji naginju jesu imena koja su poznata ili često korištena u njihovoj okolini. Ekspertica Suzanne Sherri kaže kako svakog svog klijenta uputi da obrate pažnju na imena koja se koriste oko njih, provjere da li se takva imena uklapaju u njihov stil i razgovaraju o odabiru.

"Oni se često dvoume oko imena koja su jedva izgovorljiva, teško ih je napisati i niko ih ne pamti te imena koja će vrlo vjerovatno imati nekoliko njegovih prijatelja iz razreda", kaže Suzanne.

Svaki roditelj se u jednom momentu zapita da li mu je važnije da dijete ima unikatno ili jednostavno ime.

"Roditelji sebi nabijaju veliki pritisak oko ovog zadatka jer žele naći drugačije i unikatno ime. Zbog toga je važno naglasiti da unikatna imena nisu uvijek najpopularnija. Svijet je pun ljudi koji su jako uspješni, a imaju imena koja su jako česta u svijetu", kaže Suzanne.

Zapitajte se, da li vam se sviđa izgovarati ime koje ste odabrali za vaše dijete? Možete li za njega smisliti neki jednostavan nadimak? Izgovorite ime na nekoliko načina, kao da ste ljuti, sretni, zabrinuti i slično.

"Brojne porodice biraju imena koja su često korištena u njihovoj porodici, ali je jako bitno da odaberete ime koje ćete voljeti i vi i dijete čak i nakon što ga izgovorite hiljade puta", kaže.

Suzanne naglašava kako nekada u želji da dijete izdignemo od većine, ustvari otežavamo njegov put do uklapanja u društvo. Zbog toga je jako važno odabrati ime koje nema asocijaciju na nešto zbog čega bi dijete moglo imati komplikacije kasnije u životu.

"Zamislite ovo, neko se predstavi kao Abraham Lincoln i onda doda da se tako zove jer su njegovi roditelji zaljubljenici u historiju. Zamislite kako bi mu bilo da se tako predstavlja svaki dan. Treba obratiti pažnju i na takve stvari", kaže ekspertica.

Ime djeteta uvijek birajte zajedno sa partnerom, te se fokusirajte na ono što vam se sviđa kod imena, a ne na mane koje vidite. Obratite pažnju i na značenje imena, jer ono može biti simbolično za vas, dijete ili historiju vaše porodice.

Razmišljajte o tome kako će se osjećati vaše dijete kada se bude predstavljalo, da li će biti samouvjereno ili će potišteno izgovarati svoje ime? Razmišljajte o tome kako vaše dijete neće imati to ime samo dok je beba, nego i kao odrasla osoba.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram