Connect with us

Fudbal

Europsko U-17 prvenstvo, najveći nogometni događaj u hrvatskoj povijesti

Published

on

Agencija Anadolija

Europsko nogometno prvenstvo za igrače do 17 godina održat će se od 3. do 19. svibnja na sedam hrvatskih stadiona. Riječ je o najvećem nogometnom događaju kojega je organizirao Hrvatski nogometni savez (HNS) od državne samostalnosti.

Tijekom 17 dana u svibnju, na sedam hrvatskih stadiona, uz dva središta Zagreb i Rijeku, moći će se vidjeti nastup 16 najboljih reprezentacija Europe, među kojima je i Hrvatska, kroz 32 utakmice.

Nogometni ambasador događanja je Niko Kranjčar, a glazbena ambasadorica je Eni Jurišić koja će pjevati himnu prvenstva naslova „Kao jedno“ koja će uskoro biti predstavljena.

Niko Kranjčar je zabilježio 81 nastup za hrvatsku reprezentaciju, postigao 16 golova te igrao za dva najveća hrvatska kluba Dinamo i Hajduk, kao i za brojne strane klubove. Nastupao je za reprezentaciju U-16 s kojom je 2001. godine osvojio brončanu medalju.

„Mislim da je to jedno predivno razdoblje svih nas u karijerama, posebno nas koji smo imali priliku igrati europsko ili svjetsko prvenstvo u juniorskim kategorijama“, izjavio je Kranjčar.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije U-17 Darijo Bašić najavio je kako pripreme hrvatske reprezentacije traju od polovine prošle godine, no kako će se pripremama intenzivno pristupiti u aprilu.
Istaknuo je kako je cilj kroz ovo natjecanje isprofilirati nekoliko novih, mladih igrača od kojih će se dio za četiri godine selektirati za seniorsku reprezentaciju. Kadetskoj reprezentaciji Hrvatske uskoro slijede i dvije utakmice protiv Ukrajine.

„Cilj nam je odigrati tri kvalitetne utakmice u grupnoj fazi te izboriti prolazak u skupini“, istaknuo je izbornik Bašić.

Bašić je kao najjače mlade ekipe posebno istaknuo Englesku, zatim Portugalce, Francuze, Španjolce i Nijemce.

Hrvatska je domaćinstvo za EURO U-17 dobila prije dvije godine, otkada i teku pripreme za ovo natjecanje, kazao je Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a.

Finalni ždrijeb će se održati 3. aprila u Zagrebu, no kvalifikacije reprezentacija za ovo natjecanje još uvijek traju.

Otvorenje će se odigrati u Rijeci na stadionu Rujevica, a finalna utakmica prvenstva bit će odigrana u Varaždinu.

Turnir će prenositi kanal Eurosport koji garantira najmanje 14 utakmica u direktnom prijenosu.

Popularno