Početna Vijesti EU U STRAHU zbog jačanja uticaja Rusije na Balkanu, ali ih zapravo plaši nešto MNOGO GORE

EU U STRAHU zbog jačanja uticaja Rusije na Balkanu, ali ih zapravo plaši nešto MNOGO GORE

0
0

U tom regionu “od vitalnog značaja za Evropu”, “tenzije i podele eskaliraju, delimično zbog nezdravih spoljašnjih uticaja koji su destabilizovali nekoliko zemalja u poslednje vreme”, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

 

Evropski lideri su u četvrtak uveče u Briselu izrazili zabrinutost zbog “tenzija i podela” na Zapadnom Balkanu, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je osudio “nezdrave spoljašnje uticaje”. U tom regionu “od vitalnog značaja za Evropu”, “tenzije i podele eskaliraju, delimično zbog nezdravih spoljašnjih uticaja koji su destabilizovali nekoliko zemalja u poslednje vreme”, rekao je Tusk na evropskom samitu u Briselu.

Predsednik Saveta nije pomenuo ni jednu zemlju, ali, po nekoliko diplomatskih izvora u Briselu, Evropljani su na samitu u Briselu posebno zabrinuti zbog uticaja Rusije i Turske na Balkan.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Britanska premijerka Tereza Mej je najavila da će London biti domaćin samita sa zemljama Zapadnog Balkana 2018. godine.

Pominjući tvrdnje o pokušaju puča posle izbora oktobra 2016. u Crnoj Gori koji su, kako tvrdi tamošnje pravosuđe, organizovala dvojica Rusa, Mej je izjavila da EU mora “učiniti više da se suprotstavi kampanjama Rusije za destabilizaciju i dezinformaciju, i osigurati da angažovanje Zapada u tom regionu postane vidljivije”.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

– Naša poruka je jasna: Evropska unija ostaje verna svom obećanju “budućeg proširenja” i u potpunosti posvećeni stabilnosti i prosperitetu tog regiona. Želim da lideri ponovo potvrde evropsku perspektivu Balkana – rekao je Tusk.

Šefica diplomatije EU, Federika Mogerini, posetila je prošle nedelje glavne gradove Crne Gore, Makedonije, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, i Kosova.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Te zemlje – piše AFP – su sve angažovane u procesu približavanja EU, a prve četiri su počele pregovore s Briselom o pristupanju, čak iako je isključeno bilo koje proširenje EU pre 2019. godine.

Po povratku sa Zapadnog Balkana, Mogerini je izrazila “duboku zabrinutost” 28 zemalja EU.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Neke regionalne tenzije, etničke, ili između zemalja (su) izuzetno opasne, jer mogu unazaditi region za više godina. Mir nikada nije (zauvek) stečen – upozorila je ona ove nedelje, podseća AFP.

Komentar

Preporučujemo

Ako skidate titlove za filmove sa interneta, morate odmah ovo uraditi da vas ne bi hakovali

Check Point ističe da je ovaj propust ugrozio možda i najveći broj korisnika do sada i da …