EU osigurala 15 miliona evra bespovratnih sredstava za dionicu Koridora 5-C

DOBOJ, Uoči Šestog samita zapadnog Balkana u Poznanju 4. i 5. jula, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, posjetio je novootvoreno gradilište autoputa na Koridoru 5-C, na dionici od petlje Jahovac do petlje Rudanka.

FOTO: capital.ba

Evropska unija je osigurala skoro 15 miliona evra bespovratnih sredstava za finansiranje te dionice autoputa, koja će se spojiti na autoput Banja Luka – Doboj.


Ta investicija upotpunjuje druge tekuće i planirane investicije u sjeverne i južne dijelove Koridora 5-C u oba entiteta u BiH, saopšteno je iz Delegacije EU.


Taj projekt predstavlja značajan korak naprijed u pravcu bliže integracije cijele regije zapadnog Balkana u kontekstu Agende za povezivanje (Connectivity Agenda), i stvoriće veće mogućnosti za ekonomski razvoj, otvaranje radnih mjesta, sigurniji i brži transport i trgovinske tokove unutar Evropske unije.


-Bolja povezanost unutar zapadnog Balkana, kao i sa EU, ključna je za rast i otvaranje radnih mjesta, te donosi konkretne koristi za građane. EU je izdvojila milijardu eura bespovratnih sredstava do 2020. godine za podršku provedbe Agende za povezivanje, i ponosan sam što mogu reći da smo ispunili preuzete obaveze. Na 6. Samitu zapadnog Balkana u Poznanju, u Poljskoj, koji počinje sutra sa liderima EU i liderima iz regije, EU će podržati novi Paket povezivanja, kako bi ispunili naše obećanje zapadnom Balkanu i BiH – izjavio je ambasador Wigemark.


Kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi najveći dio Koridora 5-C ukupne dužine oko 335 km. Bosna i Hercegovina je pokrenula program izgradnje autoputa u vrijednosti više milijardi, u suradnji sa svojim susjedima, kako bi odgovorila na pojačan dnevni promet.


Do danas je već izgrađeno ili je u izgradnji 35 posto od ukupno planiranih aktivnosti.


Prepoznajući ovu potrebu, Evropska unija se od 2015. obavezala da sa 110 miliona evra bespovratnih sredstava sufinansira osam projekata na Koridoru 5-C, kako bi podržala provedbu Agende za povezivanje u Bosni i Hercegovini kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF).


Podrška EU doprinosi realizaciji prioriteta Agende za povezivanje sa fokusom na pripremu i finansiranje regionalnih infrastrukturnih investicionih projekata, ali i na provedbu tehničkih standarda i reformskih mjera, kao što je pojednostavljenje prekograničnih procedura, reformu željeznice i sigurnost na putu, saopšteno je iz Delegacije EU. Fena

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram