Connect with us

Biznis i ekonomija

EU kaznio Facebook sa 110 miliona eura

Published

on

– Evropska komisija je saopćila kako je novčana kazna izrečena zbog pogrešnih i lažnih informacija koje je uprava Facebooka dostavila u vezi sa kupovinom aplikacije WhatsApp

Evropska unija kaznila je kompaniju Facebook novčanom kaznom u iznosu 110 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropska komisija je saopćila kako je novčana kazna izrečena zbog pogrešnih i lažnih informacija koje je uprava Facebooka dostavila u vezi sa kupovinom aplikacije WhatsApp.

Facebook je 2014. godine kupio aplikaciju WhatsApp za 22 milijarde dolara. Uprava kompanije je tom prilikom nadležnim organima Evropske unije saopćila da neće prikupljati lične podatke korisnika aplikacije, da neće spajati ta dva subjekta i da neće objedinjavati korisničke profile. Uprkos tome, WhatsApp je u augustu prošle godine počeo razmjenjivati sa Facebookom korisnička imena, brojeve telefona i druge podatke.

Zbog oprečnih izjava i prakse, Evropska komisija je nedavno pokrenula istragu protiv Facebooka i danas izrekla novčanu kaznu.

Jedna od nadležnosti Evropske komisije je da nadzire procese spajanja velikih kompanija na tržištu i vrši kontrolu da li u tim procesima dolazi do narušavanja konkurencije na tržištu.

Izvor: Anadolija

Popularno