EU će prilagoditi kvote za čelik zbog ekonomske perspektive

Konačna odluka EU o kvotama za uvoz čelika trebalo bi da bude ozvaničena 4. februara, a u Briselu i danas nezvanično poručuju da nove kvote neće uticati na tradicionalne trgovinske odnose sa srpskim železarama.

U slučaju negativnog efekta na ekonomsku integraciju i stabilizaciju Srbije, biće pokrenuta revizija tih mjera na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kažu u Briselu.

U Briselu u tehničkim razgovorima tako praktično potvrđuju ono što je Srbiji obećano na najvišem političkom nivou, a to je da nove zaštitne mjere za uvoz čelika u EU neće dovesti u rizik ekonomsku stabilnost i razvoj zemlje.

To je otprilike i smisao pisma predsjednika Evropske komisije u odgovor na pismo koje je Žan Klod Junkeru uputio nedavno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Srbija će biti pokrivena novim mjerama, ali te kvote bi trebalo da očuvaju tradicionalne trgovinske veze između EU potrošača i srpskih proizvođača čelika. U slučaju da bude drukčijih efekata, tu je revizija koja će moći da prilagodi ove mjere – poručuju evropski diplomatski izvori.

Foto: Olivier Hoslet/EPA

U objašnjenju mjera koje bi trebalo da stupe na snagu 4. februara, a koje su trenutno u fazi finalizacije, navodi se da se one odosne na sve zemlje izvan EU, osim nekih zemalja u razvoju i onih koji su u Evropskoj ekonomskoj zoni, pa i na Srbiju.Naglašava se da se ne očekuje da će nove kvote imati efekte i pogoditi dosadašnji izvoz čelika iz Srbije i to u bilo kojoj od tri obuhvaćene kategorije proizvoda.

– EU je sa Srbijom povezana između ostalog i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju čiji je cilj ekonomska integracija i stabilizacija. Ukoliko uočimo promjenu ekonomske perspektive Evrospka komisija će pokrenuti reviziju i omogućiti Srbiji korist od toga – navodi se u Briselu.

Iz EU su i prije zvaničnog pisma predsjednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću naglašavali da se sa velikom pažnjom razmatra zabrinutost Srbije povodom uvođenja kvota na izvoz čelika u EU.

– Očekujemo da ovo pitanje bude rješano na obostrano zadovoljavajući način – poruka je Brisela.

Konačne zaštitne mjere za uvoz čelika u EU trebalo da budu uvedene na tri godine i to u visini od 25 procenata ukoliko se prekorači tzv. tradicionalni nivo trgovine čelikom na EU tržištu.

One se odnose na 26 kategorija čeličnih proizvoda.

U Evropskoj komisiji ponavljaju da će ove mjere u slučaju izmenjenih okolnosti biti ponovo razmotrene i preinačene. Kao osnovni razlog za uvođenje novih tarifa na uvoz čelika u EU navode zaštitu evropskih proizvođače čelika od preusmjeravanja međunarodne trgovine čelikom nastale zbog prošlogodišnjeg uvođenja restriktivnih mjera na uvoz čelika u SAD.  EU je ranije već uvela zaštitne mere protiv uvoza jeftinog čelika iz Kine, Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine. Tada je Srbija bila izuzeta iz restriktivne regulative EU zbog, kako je tada obrazloženo, ”zanemarljivo malog izvoza”.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram