Connect with us

Zvijezde i tračevi

Eskobarov sin: Sinatra je rasturao drogu za mog oca

Published

on

Pablo Eskobar je ličnost o kojoj i decenijama nakon njegove smrti postoje mnoge kontroverze, a priče o njemu gotovo da ne prestaju nikako.

Jednu od njih donosi i Eskobarov sin, arhitekta Sebastijan Marokin, koji tvrdi dao je jedan od “njegovih ljudi” bio i pjevačka legenda Frenk Sinatra.

On je, prema navodima Sebastijana, Eskobaru svesrdno pomagao da zarađuje oko 420 miliona dolara svake nedjelje.

Sebastijan je u intervjuu potvrdio kako je Sinatra, rođen u Nju Džersiju, bio Eskobarov “čovjek” u Majamiju, na Floridi.

“Bolje je dilao kokain, nego što je pjevao. Onda znate kako je bio dobar”, rekao je o pjevaču koji je preminuo 1998. godine.

Tvrdi i da je “čitav niz pjevača svoje karijere započeo pod sponzorstvom šefa kartela”. Kaže da to nigdje nema napismeno, ali da je na svoje uši čuo kako je njegov otac sa svojim kolegama često pričao o tome kako je “Sinatra odličan u poslu”.

To nije prvi put da se ime američkog pjevača sicilijanskog i ligurijskog porijekla povezuje s mafijom. FBI ima čitav dosje o tome na koje je sve načine “plavooki” Frenk bio povezan s nizom domaćih mafijaških šefova.

Iako je on to uvijek demantovao, znalo se da je, recimo, jako dobar prijatelj sa čikaškim mafijašem Semom Đankanom, a imao je i debele veze s mafijašima iz Filadelfije i Detroita.

Navodno je pedesetih, sit tračeva o sebi i mafiji, Edgar J. Huveru ponudio da bude doušnik, što je ovaj odbio. Kada je Kopola snimao svog “Kuma” od početka se znalo da je Puzo, a kasnije i reditelj, lik pjevača Džonija Fontena koji pjeva na svadbi koja je uvodna scena filma, temeljio na Sinatri i načinu na koji je pjevač dobio ulogu u “Odavde do vječnosti” za koju je 1954. godine nagrađen Oskarom.

Upravo iz tog razloga Sinatra nije mogao smisliti film i nekoliko je puta navodno prijetio Kopoli da neka ni slučajno ne snimi tu scenu, a nakon izlaska filma je koristio svaku priliku da ga popljuje. ali, Esobarove je upoznao decenijama kasnije. Iako se čini kako je više puta uhvaćen s “prstima u pekmezu” Sinatra nikada nije procesuiran niti optužen za ilegalne radnje – je li to zato jer ga štitila “slava” ili jer je bio tako lukav, ne zna se.

I Pablov brat Roberto u svojoj knjizi “The Accountant’s Story” piše o tome kako su se sreli i otišli na večeru sa Sinatrom u Las Vegasu. Tokom te večere, a Eskobar još nije bio tako jako poznat kao kasnije, Sinatra im je ponudio da im bude vodič u helikopterskoj turi Las Vegasa.

Sinatra je, navodno, od tada nadalje Eskobarove nazivao “investitorima u nekretnine”.

Ipak, drugi izvori kažu da kada je Sinatra prvi put čuo “ružne” stvari o Eskobaru, nazvao je prijatelja koji ih je upoznao u Las Vegasu i rekao mu da “ni mrtav ne želi da bude dovođen u vezu s njima”.

Popularno