Erdogan objavio početak vojne kampanje “Izvor mira” u sjevernoj Siriji

Bitka na sjeveroistoku Sirije je počela. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izvijestio veleposlanstva u Ankari da je počela vojna kampanja protiv sirijskih Kurda na sjeveru arapske republike.

FOTO: logicno.com

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u svom obraćanju medijima također rekao: “Turske oružane snage, zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom, nisu samo pokrenule operaciju protiv PKK i YPG terorista, već i ISIL-a na sjeveru Sirije.”


Jutros su turski dužnosnici koje je citirao Bloomberg rekli da su turske trupe prešle sirijsku granicu da bi se uputile prema kurdskim položajima. Vijesti je tada demantiralo i samo tursko Ministarstvo obrane, koje je govorilo o “pripremama za vojnu operaciju u Siriji”.


Operacija koju je pokrenuo Erdogan, koja sada nailazi na položaje bez ikakvog otpora, dobila je ime “Izvor mira”.


Posljednjih dana su oklopna vozila i američki vojnici napustili svoje položaje kako bi Turcima ostavili priliku da nesmetano djeluju. Jasno je da predsjednik Donald Trump u ovoj bitci, još jednoj od Erdoganovih na sirijskom tlu, vidi mogućnost vraćanja američkih trupa kući. Tijekom izborne kampanje Trump je bio vrlo kritičan prema Baracku Obami i njegovim prethodnicima, koji su uvukli Sjedinjene Države u duge i skupe ratove, kako u pogledu ljudskih života, tako i financija. 

Pa ipak, Trump se do sada nikada nije usudio povući iz sirijske močvare. Nije rečeno da će to učiniti i ovaj put, iako se povukao u južna pustinjska područja Raqqe i Hasake, odakle može vršiti malo utjecaja na situaciju u Siriji. Akteri na terenu kažu kako su iznenađeni odlukom američkog predsjednika. Nitko nije znao za odluku Trumpa. Odluka je bila osobna američkog predsjednika, koji opet baca karte na stol, uklanja trupe i daje zeleno svjetlo Erdoganu da stvori tampon zonu u Siriji.


A Kurdi? Zašto ih je Trump napustio nakon što su se borili i umrli kako bi iskorijenili ISIL barem na sjeveru Sirije? Oni su manjina koja je u ratu u Siriji vidjela mogućnost izgradnje svog entiteta neovisnog od središnjih vlasti.


Borili se protiv ISIL-a umjesto američkih vojnika i to je bio razlog zbog kojeg su SAD rekli Kurdima da će imati svoju državu. Ali to se nije dogodilo. I nije trebalo dugo da to shvatimo.


SAD su ušle u rat s jednim ciljem: svrgnuti Bashara Al-Assada, tek tada je došla varijabla ISIL-a i borba protiv terorizma. Sada Kurdi nemaju izbora, ako žele preživjeti, moraju se vratiti u Damask s glavama prekrivenim pepelom. No prvo će se morati pozabaviti vojnicima iz Ankare, koji već djeluju topništvom i zrakoplovstvom, a 14 000 boraca proturskih milicija je spremno zapadno od Eufrata.


Turska akcija, kako se očekivalo, koordinirana je s akterima koji su prisutni u Siriji. SAD i Rusija su na prvom mjestu. Vladimir Putin je u telefonskom pozivu Erdoganu rekao da “obje strane primjećuju važnost jamstva jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije i poštivanja njezinog suvereniteta”.


Nemoguće je ne pročitati što se događa na sjeveroistoku Sirije bez razmišljanja o onome što se događa dalje na zapadu, u Idlibu. Tamo je tisuće naoružanih terorista koje štite Turci. Vjerojatno je Putin u zamjenu za Erdoganovu vojnu operaciju zatražio mogućnost trajnog zatvaranja problema u Idlibu. To ne bi bilo iznenađujuće. Sudbina Sirije, od početka rata, odlučuje se negdje drugdje.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram