Električni trotineti praktični, ali ko misli na bezbednost?

Električni trotineti su od proleća postali veoma popularni na ulicama Beograda, ali još uvek se niko nije ozbiljno pozabavio pitanjem bezbednosti, piše dnevni list Danas od utorka.

FOTO: Pexels

Kako piše ovaj list, električni trotineti deluju kao savršena opcija svima koji svakodnevno „kidaju živce sedeći u automobilima ili gradskom prevozu".

Kreću se brže od pešaka i lakše od automobila, teški su oko 12 kilograma a nose oko 100, i mogu da traju i do 30 kilometara, a koštaju do 60.000 dinara i više.

Međutim, bezbednost je druga strana medalje. Saobraćajni propisi ne postoje, i ne zna se da li su vozači obavezni da nose kacige, i da li treba da se voze kolovozom, stazom za bicikle ili trotoarom.

„Najveće rasprave oko toga vode se na društvenim mrežama i na ulici, dok na primer iz MUP-a na konkretna pitanja da li postoje pravila za ’novo’ prevozno sredstvo na našim ulicama nismo dobili nikakav odgovor", piše Danas.

Međutim, to što nema konkretnih pravila ne sprečava ljude da kupuju električne trotinete, a trgovci su „ozbiljno krenuli u biznis", navodi ovaj list.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram