Connect with us

Banja Luka

“Eko-toplana” ne može sama grijati Banjaluku, poručuju radnici stare Toplane

Published

on

Nova toplana na drvenu sječku ne može sama grijati banjalučke stanove i poslovne prostore, bez da ih ispomaže stara toplana, koja grije na mazut.

Ovo je tvrdnja sindikalaca “Toplane” koji su održali štrajk upozorenja, upućen gradu Banjaluci i rukovodstvu firme.Povjerenik za sindikalna pitanja Vujašin Tintor istakao je da je upitna sudbina radnika “Toplane”, jer je nova “Toplana”, čiji su vlasnik Grad i firma IEE, ponudila ugovore za samo 40 radnika od ukupno 130.

“Nisu nam ponudili nikakav program zbrinjavanja radnika, a u ovom trenutku zapravo mi normalno radimo, jer nova “Toplana” ne može sama ugrijati grad. Uprkos tome, prema informacijama koje imamo, oko 50 radnika bi trebalo ostati bez posla.”

Član IO Sindikata “Toplane” Gostimir Radić kaže da je ukupan kapacitet novosagrađene toplane manji od onog kad u staroj Toplani radi samo jedan kotao.

“Ukupni kapacitet im je 49 megavata, iskoristivo oko 30, a za grijanje pretplatnika treba oko 150 megavata, zbog čega naša “Toplana” mora takođe da radi. Banjaluka se trenutno grije sa dvije toplane, jednom na drva i jednom na mazut.”

Sindikalci kažu da je sa mreže do sada isključeno oko 6.500 korisnika, čime je “Toplana” direktno izgubila oko 16 miliona KM, a svu krivicu za to svaljuju na menadžment firme.Radnike su podržali i predstavnici Granskog sindikata, koji su od gradonačelnika Igora Radojičića zatražili da ih hitno primi na razgovor, od čega zavise i dalji koraci.Portal banjaluka.com poslao je pitanja za direktora “Toplane”, Miću Milovanovića, koji se nije do sada oglašavao, i očekujemo odgovor i druge strane u ovom “toplotnom” sukobu.


Izvor:(Banjaluka.com)

 

Popularno