DVORAC NA ŠINAMA Kakve tajne krije oklopni voz Kim Džong Una

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un koristi svoj lični oklopni voz za putovanja u druge zemlje. Voz je naslijedio od oca, koji je tako nekada putovao u Kinu i Vijetnam. Kim je ovim vozom doputovao u Vladivostok, gdje je razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Oklopni voz je Sjevernoj Koreji poklonio Staljin. Lokomotiva i vagoni su u više navrata modernizovani proteklih decenija, a kompoziciju čine 10 do 17 oklopnih vagona. Bez tjelohranitelja jsevernokorejski lideri nikada nisu putovali, zbog čega ova željeznička kompozicija predstavlja pravu tvrđavu.

Iako spolja voz izgleda veoma skromno, unutra se nalazi pravi dvorac na šinama. Vagoni u kompoziciji su veoma različiti, pa su tu i restoran, i kuhinja, i takozvani “ekonomski” vagon koji lider Sjeverne Koreje koristi za savjetovanja tokom samog putovanja. Predviđeni su i posebni vagoni za tjelohranitelje, svitu i poslugu.

Foto: Tanjug/AP

Svaki vagon je neprobojan, zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji. Dok putnički vagon teži oko 60 tona, vagon sjevernokorejskog lidera je težak oko 80 tona. U njemu su korišćeni specijalni materijali za skrivanje od pratilaca-špijuna. Očigledno je da sjevernokorejski državni vrh strahuje od nadzora Japana i SAD.

Detalje o korišćenju “stelt” tehnologije za prikrivanje nema mnogo, ali u vozu postoje sredstva za zaštitu od termo, zvučnih i radarskih špijunskih uređaja. Svi kanali za komunikaciju u vozu višestruko su kodirani radi zaštite od presretanja i prisluškivanja.

Voz posjeduje sistem za potpunu hermetizaciju i prinudnu ventilaciju. Ta sredstva treba da omoguće lideru da preživi u slučaju nuklearnog, hemijskog ili bakteriološkog napada.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram