Početna Vijesti Svijet Dvije države jugoistočne Evrope su pred raspadom”

Dvije države jugoistočne Evrope su pred raspadom”

Comments Off on Dvije države jugoistočne Evrope su pred raspadom”
0

BRISEL – Evropska unija postaje sve manje ozbiljan sagovornik u pitanjima proširenja, napustila je Zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, izjavio je u ponedjeljak u Briselu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

“EU postaje sve manje ozbiljan sagovornik kada je riječ o proširenju. Mi smo sa Zapadnog Balkana istupili riječima i djelom i sada vidimo posljedice – imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. A razlog je taj što je EU ispunila svoju lidersku ulogu, kao strana u dijalogu koja treba pružiti perspektivu tim zemljama“, rekao je Lajčak, prije početka sastanka ministara spoljnih poslova, koji na dnevnom redu imaju raspravu i o stanju u zemljama jugoistočne Evrope.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini izvijestiće ministre o svojoj prošlosedmičnoj posjeti Zapadnom Balkanu..

„Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta“, kaže Lajčak.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Stier rekao je uoči sastanka da će u raspravi naglasak staviti na Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put.

„Mi smo zainteresirani za stabilnost jugoistoka Evrope i da se nastavi proces reformi u tim zemljama. Mi ćemo naravno naglasak staviti na našu susjednu i prijateljsku zemlju Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put i stabilnos“, rekao je Stier, koji je prošle sedmice posjetio Sarajevo zajedno s mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

Komentari su zatvoreni

Preporučujemo

Libija upozorava: Teroristi pod maskom migranata neometano ulaze u EU

TRIPOLI – Libija je upozorila EU da će teroristi pod maskom migranata nastaviti da u…