Connect with us

Svijet

Duterte tvrdi da Kina prijeti ratom ukoliko Filipini budu crpili naftu

Published

on

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte u petak je kazao da ga je njegov kineski kolega Xi Jinping upozorio da će doći do rata ukoliko Manila pokuša provesti arbitražnu presudu i crpiti naftu u spornom dijelu Južnog kineskog mora.

U komentarima koji bi mogli razbjesniti Kinu, Duterte je odgovorio domaćim kritičarima koji smatraju da je on omekšao u svom stavu prema Pekingu jer odbija natjerati kineske zvaničnike da postupe u skladu sa prošlogodišnjom odlukom Stalnog arbitražnog suda u Hagu koji je presudio u korist Filipina.

Duterte je rekao da je o ovom pitanju razgovarao sa Xijem tokom njihovog sastanka u Pekingu u ponedjeljak, te da je dobio čvrsto, ali prijateljsko upozorenje.

– Mi planiramo vaditi naftu tamo, ako je vaša, e pa, to je vaše mišljenje, ali moje mišljenje je da ja mogu crpiti naftu ako je ima u utrobi zemlje jer je ona naša – kazao je Duterte u svom govoru, prisjećajući se svog razgovora sa Xijem.

– Njegov odgovor meni je bio ‘mi smo prijatelji, mi ne želimo da se svađamo sa vama, mi želimo da zadržimo prisustvo toplih odnosa, ali ako budete insistirali na ovome, mi ćemo ići u rat'” – citirao je Duterte Xija, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Popularno